Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van mensen met gehoorverlies geen hoortoestel draagt (64%) en de symptomen van gehoorverlies negeert. Gehoorverlies kan leiden tot een sociaal isolement en depressie. Tijdens de Week van het Gehoor werd daarom aandacht gevraagd voor het belang van een hoortest als onderdeel van de jaarlijkse gezondheidscheck. De week begon op 10 maart en werd mogelijk gemaakt door Van Boxtel hoorwinkels.
Op dit moment zijn er 1,3 miljoen Nederlanders van 60 jaar of ouder die lijden aan gehoorverlies. Met de toenemende vergrijzing zal het aantal personen met een verminderd gehoor in 2050 verdubbeld zijn. Uit onderzoek blijkt dat op dit moment 64 procent van de mensen met gehoorverlies (nog) geen hoortoestel draagt. Ook duurt het gemiddelde beslissingstraject tot de aanschaf van een hoortoestel momenteel zeven jaar.
“Waar een oogtest en het dragen van een bril gebruikelijk zijn om de gezondheid van de ogen te handhaven, ligt de drempel om een hoortest te doen en een hoortoestel te dragen veel hoger. Wij willen met de Week van het Gehoor deze drempel verlagen en het belang van tijdig actie ondernemen bij gehoorverlies benadrukken”, aldus initiatiefnemer Frans Story, algemeen directeur van Van Boxtel hoorwinkels.
“Een verminderd gehoor kan een aantal vervelende gevolgen hebben. Doordat alledaagse situaties moeilijker zijn, trekken veel mensen met gehoorverlies zich terug uit sociale activiteiten. Onbehandeld gehoorverlies kan leiden tot sociaal isolement en depressiviteit. Alzheimer Nederland noemt dit als mogelijke risicofactoren voor dementie”, aldus Story. “We dringen er bij mensen op aan om de symptomen van gehoorverlies niet te negeren. Daarom hebben we de Week van het Gehoor in het leven geroepen. We willen mensen bewust maken van het belang van het behoud van een gezond gehoor, en iedereen van 55 jaar en ouder uitnodigen voor een gratis jaarlijkse hoortest.”
Om de boodschap kracht bij te zetten, doneerde Van Boxtel hoorwinkels tijdens de Week van het Gehoor twee euro per hoortest aan Alzheimer Nederland.