App wil gehoor verbeteren door haarcellen te trainen

Het bedrijf Earlogic heeft een app uitgebracht waarmee ze een techniek genaamd ‘threshold sound conditioning’ gebruiken om het gehoor te verbeteren.

Deze techniek zou ervoor zorgen dat gebruikers bepaalde frequenties gaandeweg beter gaan horen. Het is de bedoeling dat men vooraf een momentopname doet, zodat later bepaald kan worden of het herkennen van tonen is verbeterd.

De app gebruikt een speciaal algoritme, dat het akoestische signaal aanpast. Het richt zich met name op het herkennen van geluiden waar het oor niet op getraind is. Normaliter gaan de haarcellen in het slakkenhuis (bij het horen van geluid) trillen om vervolgens zenuwsignalen door te sturen naar de hersenen. Door deze cellen te ‘trainen’ kun je ze versterken, is het idee.

Na een paar weken dagelijks een uurtje of twee luisteren zou je gehoor verbeterd moeten zijn, stellen de ontwikkelaars. In de app kan een test gedaan worden om te zien of men bepaalde frequenties nu beter hoort. De technologie van de app is getest bij meer dan 100.000 personen, maar dat was wel op de desktop.

Volgens een onderzoek van Stanford University heeft de app positieve effecten, al is het onderzoeksrapport nog niet vrijgegeven. Niet geheel onbelangrijk: het Stanford-onderzoek werd deels gefinancierd door de maker van deze app zelf.

De gratis app is via de appstore te downloaden.

https://www.youtube.com/watch?v=U0gzJxwRB9o?rel=0&w=640&h=360

bron: iculture/motherboard/itunes