Audiologische Capita Selecta; wijzer van start in het nieuwe jaar

Met de jaarwisseling reeds enkele weken achter ons, zitten we nu midden in de tijd van nieuwjaarsborrels en samenkomen. Een van de bijeenkomsten waar we jaarlijks naar uit te kijken is de traditionele nieuwjaars refereeravond voor audiologen, audiciens, leveranciers en ieder die onze branche een warm hart toedraagt. Deze vond afgelopen dinsdagavond (14 januari) plaats in het Leids UMC, met als thema “Audiologische Capita Selecta”.

Naast een mooie kans om samen te komen en elkaar een goed nieuwjaar te wensen, is de traditionele refereeravond altijd een inhoudelijk feest van kennis. Met een programma van zes sprekers, bestaande uit doktoren en professoren van verschillende universiteiten en ziekenhuizen, was dat ditmaal niet anders. Dr. Robin Gransier vertelde over de manier waarop het binnenoor functioneert en wat we kunnen leren van de potentialen die we daar kunnen meten. Dr. Dyan Ramekers sprak over beschadigde cochleaire zenuwen en hoe deze te stimuleren zonder ze verder te beschadigen. Prof. dr. Hannie Kremer deelde de bevindingen van de Radboud Universiteit wat betreft genetische indicatoren voor hoorproblemen en het kunnen herkennen van deze genen. Tot slot nam Heiko Locher ons mee naar de toekomst, met zijn verhaal over stamceltechnieken en hoe deze gebruikt zouden kunnen worden om een functionerend binnenoor te kweken. Het complete programma van de avond is hieronder te lezen.

Programma

Woord van welkom.
Prof.dr.ir. Johan Frijns, KNO-arts, LUMC

De invloed van corticale mechanismes op het verstaan van spraak in moeilijke luistersituaties.
Dr. Robin Gransier, postdoc researcher, ORL, KU, Leuven

Degeneratie van de gehoorzenuw bij ernstig gehoorverlies: gevolgen voor hoorhulpmiddelen.
Dr. Dyan Ramekers, postdoc researcher, KNO, UMC, Utrecht

Het belang van genetica van slechthorendheid, nu en in de toekomst.
Prof.dr. Hannie Kremer, hoogleraar Moleculaire Otogenetica, Radboud Universiteit Nijmegen

Humane modellen van het binnenoor: ‘inner ear organoids’ & ‘inner ear on chip’.
Dr. Heiko Locher, KNO-arts, KNO, LUMC

Slotwoord.
Dr.ir. Jan de Laat, klinisch-fysicus – audioloog, KNO, LUMC

De avond eindigde passend met een gezellig borrel. Hieronder een klein foto-overzicht om even na te genieten van een boeiende avond.

Meer informatie

https://www.lumc.nl/