Audioloog van het jaar 2019; and the winner is…

Dordtse Audicien Mariëlle de Heer is onlangs verkozen tot ‘Audiologist of the year 2019’. De jury koos Mariëlle, werkzaam bij Hans Anders in Dordrecht, omdat zij dit jaar aantoonde een stap extra te zetten voor haar patiënten. Zij kunnen hun audicien voor deze prestigieuze nationale bekroning nomineren door een brief te schrijven naar de organisatie. Dit deed haar patiënt Elsbeth en zo geschiedde. Door het bijzondere verhaal van Elsbeth en de toewijding die Mariëlle getoond heeft, mocht ze uiteindelijk de titel in ontvangst nemen.

Het verhaal

Sinds haar geboorte leeft Elsbeth met een gehoorstoornis. In 2018 besloot ze verder te kijken of er andere hoortoestellen waren die haar leven gemakkelijker zouden maken. Via de aanbeveling van een vriendin kwam ze bij Mariëlle terecht. “Ze droeg al een hoortoestel van een andere leverancier, maar toen ik ging meten, bleek het meteen niet pluis. Ik schakelde snel een KNO arts in en maakte een afspraak voor Elsbeth. Toen is het balletje ging rollen en heeft ze een MRI scan gehad. Er bleek een tumor in haar hoofd te zitten, te diep om te verwijderen, maar gelukkig wel goedaardig.” Voor Elsbeth zelf ook een heftige periode. “Het resultaat van mijn hoortest was nogal schokkend.”

Mariëlle ging direct aan de slag om haar hoortoestel aan te passen. “Ze mocht ook geen medicatie, dus dit was het enige waarmee we Elsbeth echt konden helpen. Nu hoort ze weer dingen die ze al jaren niet meer had gehoord. De toestellen die ze had voldeden bij lange na niet meer aan de zorg die ze nodig had. Het maakte wel een impact dat ik met een hoortest op zo’n heftige ontdekking kon stuiten.” Ook voor Elsbeth was het een heftige ervaring, die door de goede zorg van Mariëlle gelukkig iets verzacht kon worden. “Mariëlle maakte zich grote zorgen over mij”, vertelt Elsbeth. “Ze belde me vaak om te vragen hoe ik me voelde. Ze is een deskundige audicien die oprecht geïnteresseerd is in de mensen wiens leven ze wil verbeteren. Dankzij haar is mijn wereld weer groter geworden.”

De winnares

Mariëlle de Heer begon haar opleiding in 2008 intern bij Hans Anders. Zo zette ze haar eerste stappen in de richting van hoorspecialist. In 2014 rondde zij haar opleiding tot audicien succesvol af en sindsdien is ze volleerd audicien binnen het bedrijf. Dat ze het bij Hans Anders goed naar haar zin heeft, wordt wel duidelijk als we haar vragen naar haar doelen en ambities voor de toekomst. Wat is de volgende stap na ‘Audiologist of the year 2019’ te zijn geworden? “Ik wil gewoon lekker doorgaan met waar ik nu mee bezig ben. Ik heb het heel erg naar mijn zin hier en ik wil vooral veel mensen helpen. Dat vind ik het mooiste aan mijn werk. Ik kan een verschil maken in het leven van een patiënt.”

Dat ze de prijs zou winnen, had ze zelf niet direct zien aankomen en is nog wat onwennig. “Het is echt een eer dat een klant zo goed over je denkt. Normaal ben ik meer een type die zich prettig voelt op de achtergrond, maar nu stond ik ineens volledig in de schijnwerpers. Mensen kwamen vragen stellen en foto’s nemen. Ik heb zelfs aanbiedingen gehad van andere bedrijven, maar ik zit goed hier. Het is vooral ook erg leuk voor Hans Anders dat zij ook in de spotlight komen te staan. Veel mensen denken toch voornamelijk nog dat het vooral een optiekzaak is en het is minder bekend om de audiologie. Misschien dat daar nu wat verandering in kan komen, dat zou mooi zijn!”

De wedstrijd

De wedstrijd Audiologist of the Year wordt georganiseerd door Rayovac, een toonaangevende fabrikant van hoortoestelbatterijen en divisie van Spectrum Brands Holdings Inc., in samenwerking met Audio Infos, de European Hearing Instrument Manufacturers Association (EHIMA) en de European Federation of Hard of Hearing People (EFHOH).