Bescherm je gehoor tijdens Oud en Nieuw


Hans Anders geeft 21.000 sets gehoorbeschermers weg. Een duidelijke boodschap voor afstekers én toeschouwers van vuurwerk: bescherm je gehoor. De actie geldt van dinsdag 27 t/m zaterdag 31 december 2016 en zolang de voorraad strekt.

Het beschermen van je gehoor is nodig, want de knallen hebben een geluidssterkte tot wel 140 dB. En blijvende gehoorschade kan al ontstaan bij een geluidsniveau van 80 dB (bij een langdurige blootstelling). Als audicien gaat dat Hans Anders aan het hart. Om de waarschuwing te onderstrepen en gehoorschade te voorkomen geeft Hans Anders samen met Noizezz aan het einde van het jaar 21.000 gratis setjes gehoorbeschermers weg.

Gehoorschade door vuurwerk
Juist de onverwachte knallen, kenmerkend voor vuurwerk, zijn schadelijk. Als we weten dat er een knal gaat komen, spannen nog snel de spiertjes in ons middenoor aan. Dat zorgt voor een lichte bescherming van een paar decibel. Maar lang niet voldoende om bij vuurwerk uit de gevarenzone te blijven. Kortom, gehoorschade door vuurwerk is een zeer realistisch risico.

Ernstige gevolgen
De gevolgen van gehoorschade zijn ernstig, bevestigt Jan de Laat, klinisch-fysicus – audioloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum: “Naast doofheid kunnen mensen bij gehoorschade ook last krijgen van tinnitus oftewel oorsuizen of hyperacusis. Dat laatste is abnormale overgevoeligheid voor harde geluiden, bijvoorbeeld schreeuwende kinderen. Soms zijn deze geluiden zelfs pijnlijk.”

Blijvende piep in je oor
Elk jaar worden er zo’n 80 meldingen gedaan van gehoorschade door vuurwerk. Maar De Laat denkt dat er meer mensen tijdens oud en nieuw gehoorbeschadiging oplopen. “Gehoorschade is niet zichtbaar. Vaak ben je een week verder voordat je merkt dat de piep in je oor blijvend is. De mensen die dan pas naar de huisarts gaan worden niet meegeteld in de statistieken.“

De noodzaak van gehoorbescherming
De Laat: “Los van het feit of gehoorschade ontstaat door vuurwerk, zien we in het algemeen een toename van het aantal klachten. De afgelopen 10 jaar is alleen al in onze kliniek het aantal patiënten met tinnitus verviervoudigd. Het is dus belangrijk dat we mensen nóg meer bewust maken van de noodzaak van gehoorbescherming. Het gevaar van vuurwerk speelt alleen bij oud en nieuw. Daarnaast moeten we het hele jaar door alert zijn. Bijvoorbeeld bij smartphones die 130 dB kunnen produceren, lawaai op het werk en popconcerten.”

Gratis setjes van Noizezz
De setjes gehoorbescherming die Hans Anders weggeeft zijn van het gerenommeerde merk Noizezz. Tussen kerst en oud en nieuw zijn de setjes beschikbaar in alle Nederlandse Hans Anders winkels. De actie geldt van dinsdag 27 t/m zaterdag 31 december 2016 en zolang de voorraad strekt.


[youtube https://www.youtube.com/watch?v=l2k70qOS9G8?rel=0&w=640&h=360]