Bij de Sign Language Coffee Bar bestel je in gebarentaal

In Cthecity op de Amsteldijk is de Sign Language Coffee Bar geopend, een café waar alleen dove barista’s werken en waar je met gebarentaal je bestelling moet plaatsen.

Hoewel het personeel doof is, moet de koffiebar nadrukkelijk een plek worden waar zowel doven als mensen die wel kunnen horen, kunnen komen voor een kopje koffie en gezelligheid.

Bezoekers die geen gebarentaal beheersen, kunnen ter plekke gebruikmaken van een scherm met korte, geluidloze videofilmpjes. Daarmee leer je hoe je een espresso of een cappuccino in gebarentaal kunnen bestellen.

De eerste in zijn soort
In bijvoorbeeld Zuid-Afrika en Maleisië bestaat het concept al. Maar zover oprichter Bas de Ruiter weet is de bar in Nederland de eerste in zijn soort. “Er zijn ontmoetingsplekken waar in gebarentaal wordt gesproken, maar daar gaan uitsluitend dove mensen heen.”

Maar voor dove jongeren, zoals de acht jonge barista’s die het barteam vormen, is het volgens hem vaak veel leuker te werken op een plek waar het niet zo gescheiden is. “De barista’s werken allemaal part-time, naast bijvoorbeeld hun studie. Het is voor dove jongeren moeilijker om een baan te vinden waarbij sociaal contact een belangrijk onderdeel is. Terwijl zij daar natuurlijk ook behoefte aan hebben.”

Begin deze maand is de koffiebar, die in het gebouw van Cthecity zit, al stilletjes open geweest, zodat de barista’s vertrouwd konden raken met het werk en de plek.

Bron: Parool.nl