Broodje Aap?!: verminderd gehoor? Neem een hoorapparaat!

In onze online rubriek ‘Broodje Aap?!’ gaan wij graag de discussie aan. We spotten regelmatig artikelen online, en leggen deze voor aan ons panel. Dit keer is de beurt aan u! Franse onderzoekers vonden dat het geheugen van slechthorenden die geen hoorapparaat droegen, jaarlijks meer verslechterden dan dat van degenen die goed hoorden. Degenen die wél een apparaatje droegen, bleven even goed presteren als goed horende personen. Broodje Aap? Of niet? Praat mee en reageer!

Verminderend gehoor? Neem zo snel mogelijk een gehoorapparaat, adviseren Franse wetenschappers. Hun onderzoek suggereert namelijk dat dat beschermt tegen geheugenverlies.De onderzoekers volgden 25 jaar lang meer dan drieduizend 65-plussers. Om de paar jaar deden ze uitgebreide geheugentests. Ook ondervroegen ze hen over depressieve klachten en hun sociale netwerk. Het geheugen van slechthorenden die geen gehoorapparaat droegen, bleek jaarlijks meer te verslechteren dan dat van degenen die goed hoorden. Degenen die wél een apparaatje droegen, bleven even goed presteren als goed horende personen.

Vermoedelijke oorzaak:een gehoorapparaatje maakt communicatie en sociale contacten mogelijk, en die cognitieve stimulatie maakt dat het geheugen minder snel achteruitgaat.

Self-reported hearing loss, hearing aids, and cognitive decline in elderly adults, Journal of the American Geriatrics Society, oktober 2015

Bron: www.psychologiemagazine.nl

Wat denkt u? Kan een hoorapparaat het geheugen goed houden? Laat het ons weten! Mail naar [email protected] of stuur een privéberichtje op Facebook