Dankzij licht en trillingen ‘luisteren’ deze dove kinderen naar kerstmuziek

Hoe kun je dove kinderen laten genieten van kerstmuziek? Een muzikant uit Peru heeft de oplossing: dankzij een mix van licht en trillingen komen de kinderen helemaal in de kerstsfeer.

Geen kerst zonder ‘jingle bells’. Ook niet voor zo’n 50 dove kinderen in Peru. Normaal kunnen ze de kerstsfeer alleen zien en niet horen, maar daar heeft de Peruaanse muzikant Lucho Quequezana iets op gevonden.

Speciaal programma
Dankzij hem konden de kinderen genieten van een speciaal kerstconcert. De muziek van traditionele kerstnummers werd omgezet in lichtjes en trillingen. Quequezana gebruikt een speciaal computerprogramma dat de muziek omzet voor dove kinderen.

“De kinderen hebben voor het eerst kunnen ontdekken hoe muziek in elkaar zit”, vertelt de bedenker. “De ’taal’ van de muziek is voor ons zo normaal, maar voor hen betekent het dat ze voor het eerst naar kerstmuziek kunnen luisteren.”

Via trillingen
De dove kinderen zaten boven een luidspreker, waardoor ze de trillingen konden voelen. Vanaf hun plek zagen ze ook de show van verschillende lichtjes die eraan gekoppeld is.

De kerstshow viel bij de kinderen in ieder geval in de smaak. Ze dansten vanaf hun plek uitbundig mee op de tonen van de kerstmuziek.

bron: rtl