Tobias is doof geboren. Zijn vader volgt zijn dagelijks leven in een documentaire. Dinsdag 22 mei draaide de film in het filmhuis Lux te Nijmegen en werd achteraf gediscussieerd over de vraag: “wat is de dove identiteit?”. Earline Magazine was hierbij aanwezig.
“Ben ik wel interessant genoeg voor een documentaire?”, vraagt Tobias de Ronde zich aan het begin van de film hardop af. Zijn vader wacht even, “Vind jij van niet dan?”. Tobias haalt zijn schouders op. Wat volgt is een stortvloed aan gebeurtenissen, allemaal met hetzelfde onderliggende thema: doof zijn is geen handicap.
Doof Kind volgt Tobias tijdens verschillende momenten van zijn leven. De insteek van de film is niet ‘kijk hem moeite hebben met de dagelijkse taken’, maar tonen juist een man die zijn leven aardig op de rit heeft. Een fijne baan, een leuke vriendin en een grote groep dove vrienden. De meeste vrienden komen van de Gallaudet Universiteit in Amerika, de enige universiteit waar iedereen doof of slechthorend is. Ook alle medewerkers kunnen gebarentaal. “Een politieagent vertelde me ooit dat ik hier niet mocht roken. Hij liep op me af en begon te gebaren. Dat vond ik leuk.” Gallaudet is een gemeenschap, net als de dove cultuur.
De documentaire bevraagt in hoeverre doof zijn een belemmering zou moeten zijn in de dagelijkse taken en in hoeverre de horenden zich juist zouden moeten aanpassen. In de afgelopen jaren zijn er alleen maar aanpassingen gedaan om doven te laten functioneren in de horende wereld. In hoeverre zouden horenden aanpassingen kunnen doen? Hier werd ook een discussie over gehouden na afloop van de documentaire met Tobias de Ronde, Niek Terpstra (CODA en docent Nederlandse gebarentaal), Onno Crasborn (professor Nederlandse gebarentaal op de Radboud Universiteit) en Merel van Zuilen (dove onderzoeksassistent op de Radboud Universiteit).
Smaakt dit naar meer? In de eerstvolgende Earline Magazine lees je meer over deze film!
Kan je niet wachten? Kijk dan op biosagenda.nl om te zien waar de film draait.
Bekijk alvast de trailer: