Doveninternaat Guyot in Haren blijft toch open

Dovenschool Kentalis Guyot in Haren is gered. De hele Tweede Kamer stemde vanavond voor een motie om het internaat open te houden, meldt RTV Noord.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wilde de één miljoen euro subsidie voor het internaat per 2017 afschaffen. Een meerderheid van de Kamer was het daar niet mee eens en diende een motie in. Alle aanwezige Kamerleden, inclusief Dekkers eigen VVD, stemden daarmee in.

“Dit kan de staatssecretaris niet meer naast zich neerleggen. Onmogelijk”, reageert regiodirecteur Bert Klaas van Kentalis bij RTV Noord.. “Dus wie weet kunnen we over 225 jaar ons 450-jarig bestaan vieren. Je weet maar nooit.” De dovenschool werd in 1790 geopend.

Aanvankelijk zou de motie pas in maart behandeld worden. Klaas kreeg vanochtend te horen dat de stemming vervroegd was. De kinderen van Guyot waren volgens hem zeer gespannen.

De overwinning voor de school wordt binnenkort gevierd door leerlingen en medewerkers. Kamerlid Paul van Meenen van D66, die de motie heeft ingediend, komt volgende week op bezoek.

Petitie

Eerder begon Jens Vos (17) uit Nieuwlande een petitie op internet en meer dan zesduizend mensen ondersteunden zijn actie. Samen met klasgenoot Claire Bouw (15) uit Nijkerk en directeur Albert Wijbenga van Guyot reisden ze dinsdag naar Den Haag om Tweede Kamerleden alle handtekeningen te overhandigen.

De Guyotschool in Haren heeft de enige havo voor dove jongeren in Nederland. Verder is er praktijkonderwijs en een vmbo.

bron: Dagblad van het Noorden / RTV Drenthe