Een derde slechthorenden koopt hoortoestel bij lokale audicien

Meer dan een derde van de Nederlandse slechthorenden koopt zijn of haar hoortoestel bij een lokale audicien. Het kopen van een toestel bij een landelijke keten is minder populair.

Bijna 4 op de 10 hoortoestelgebruikers koopt zijn of haar hoortoestel bij een lokale audicien in plaats van de landelijke ketens. Hoortoestellen.info heeft onderzoek gedaan naar de marktverdeling tussen ketens en onafhankelijke audiciens. Het hoortoestellen merk Phonak heeft hierin het grootste marktaandeel.

Lokale audicien favoriet boven ketens

37% van de hoortoestel gebruikers geeft de voorkeur aan een lokale audicien. Gevolgd door de grote ketens als Beter Horen (20%), Connect Hearing (14%) en Schoonenberg Hoorcomfort (13%). 5% heeft geen idee bij welke hoorwinkel zij klant zijn. Ketens als Hans Anders, Specsavers, Streukens en Van Boxtel hoorwinkels hebben een marktaandeel kleiner dan 4% blijkt uit het onderzoek.

De voornaamste reden dat de gebruikers kiezen voor de lokale audiciens is vanwege een uitgebreider aanbod. Veel ketens bieden slechts een beperkt aantal merken. Bij de lokale audiciens is meestal sprake van een vrij merkenbeleid, dit houdt in dat vrijwel ieder merk en ieder toestel geleverd kan worden, in tegenstelling tot de grote ketens.

Grootste hoortoestel merk is Phonak

Hoortoestellen.info heeft de hoortoestelgebruikers gevraagd van welk merk hun hoortoestel is. Het grootste marktaandeel heeft Phonak met 19%, gevolgd door Oticon (14%), Widex (12%) en Resound (10%). 8% heeft geen idee wat het merk is van zijn of haar hoortoestel. Merken als Unitron, Beltone, Bernafon en Starkey verdelen de onderkant van de markt.

Zorgverzekeraars en vergoedingen

Wil je in 2016 als slechthorende bij je eigen (lokale) audicien terecht kunnen, dan kan je het beste een restitutiepolis afsluiten voor je zorgverzekering. Ook in 2016 krijgen slechthorenden 75% vergoed via hun zorgverzekering en is 25% voor eigen rekening.

In sommige gevallen kan een audicien jouw eigen risico voor zijn rekening nemen, maar wees je bewust dat dit mogelijk ten koste gaat van de vrijheid om een hoortoestel naar keuze te kiezen.

bron: http://hoortoestellen.info/