Erasmus MC: Een derde senioren hoort niet goed


Een op de drie vrouwen en mannen van 65 jaar en ouder heeft een gemiddeld gehoorverlies aan het beste oor van minimaal 35 decibel. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Keel- Neus- en Oorheelkunde van het Erasmus MC.

Drukke ruimte
Onderzoeker Nienke Homans: “Een gehoorverlies van 35 decibel betekent dat een gesprek in een drukke ruimte, bijvoorbeeld tijdens een verjaardag, niet meer goed mogelijk is. Ook zullen de tv en radio harder staan dan normaal.”

Gehoortest
Dat bijna een derde van de mannen en vrouwen in Nederland een substantieel gehoorverlies heeft, blijkt uit het grootschalige langlopende onderzoek, ERGO. Dit nodigt al jaren gezonde mensen van 45 jaar en ouder uit voor uiteenlopende medische tests. Sinds 2011 wordt bij alle deelnemers ook een gehoortest afgenomen.

Mannen, vrouwen
Opvallend is dat mannen en vrouwen qua gehoor steeds meer op elkaar gaan lijken. Mannen hoorden twintig tot dertig jaar geleden op latere leeftijd nog fors slechter dan vrouwen. Dit verschil is sterk verminderd. Dat heeft mogelijk te maken met de betere lawaaibescherming en voorlichting op het werk enerzijds en de slechtere leefgewoonten van vrouwen in de afgelopen decennia anderzijds.

Hersenen
Wat is het advies, gezien de onderzoeksresultaten? Homans: “Wacht niet te lang, laat je gehoor testen. Als er gehoorverlies wordt geconstateerd, zorg dan voor goed hoortoesteladvies bij een audicien of audiologisch centrum. Hoortoestellen zorgen ervoor dat de hersenen actief blijven en ook gewend aan alle dagelijkse geluiden. Daarnaast houden hoortoestellen het horen en verstaan goed op peil, waardoor de slechthorende kan blijven deelnemen aan het dagelijks leven.”

bron: Erasmus MC