Freequency: Grip op tinnitus via augmented reality

Tinnitus is voor uw klanten een onzichtbare, maar ingrijpende last. Freequency wil hier verandering in brengen. Niet door een magische oplossing te bieden, maar door mensen spelenderwijs grip te laten krijgen op hun tinnitusklachten. Een innovatie gebaseerd op wetenschap, toegankelijk gemaakt via een smartphone.

Een AR-game tegen oorsuizen

Freequency is een Augmented Reality (AR) game, waarin gebruikers hun eigen tinnitusgeluid leren herkennen en matchen met een geluid binnen de app. Vervolgens gaat de gebruiker met behulp van AR in zijn of haar omgeving op zoek naar de bron van dat geluid. De achterliggende gedachte: door actief te ‘spelen’ met het geluid, leert je brein het geluid anders verwerken.

De aanpak van Freequency is geïnspireerd op bewezen methoden zoals Spiegeltherapie voor fantoompijn en Exposure Therapy, die beide terug te vinden zijn in de Europese richtlijn voor de behandeling van tinnitus. “We wilden een laagdrempelig alternatief voor dure virtual reality-oplossingen creëren, zodat mensen eenvoudig vanuit huis aan hun klachten kunnen werken,” vertellen de ontwikkelaar van Freequency: manueel therapeut Teun Loverbos en Sophie Asveld namens gameontwikkelaar Hulan.

Van behandelkamer naar huiskamer

De oorsprong van Freequency ligt in Teuns praktijk, gespecialiseerd in onder andere een subtype van tinnitus, vanuit de hoge nek en kaak. “Ik zag veel patiënten vastlopen in lange wachttijden bij tinnituscentra. De vraag was: hoe brengen we wetenschappelijk onderbouwde therapieën direct naar de huiskamer?” Het antwoord werd Freequency, dat inmiddels al enige tijd beschikbaar is in de app stores.

Freequency bundelt verschillende wetenschappelijk bewezen strategieën in één applicatie. Naast de AR-game biedt de app psycho-educatie, oefeningen gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapy (ACT), en monitoring via een TFI-vragenlijst (Tinnitus Functional Index).

Geen wondermiddel, wel een hulpmiddel

Hoewel Freequency veelbelovende resultaten laat zien – 30% van de testgebruikers gaf na vier weken dagelijks gebruik aan een duidelijke vermindering van klachten te ervaren – benadrukken de makers dat de app geen ‘quick fix’ is. “Het doel is grip krijgen op je tinnitus, niet de garantie dat het geluid volledig verdwijnt. Dat is belangrijk om te beseffen, zeker gezien de sensatiekoppen in de media die soms suggereren dat we tinnitus oplossen. De app vormt een hulpmiddel dat in verschillende fases ingezet kan worden: tijdens de wachttijd voor behandeling, als aanvulling op bestaande therapieën of als zelfstandig traject”.

Ondersteund door de wetenschap

Freequency is gebouwd op bestaande wetenschappelijke inzichten en is ontstaan vanuit een Randomized Controlled Trial uit 2016 die het positieve effect van VR op tinnitus aantoonde. “We hebben die principes vertaald naar AR, zodat je alleen een telefoon en oortjes nodig hebt”, vertelt Sophie.

Daarnaast werkt het team samen met verschillende experts uit de audiologische wereld. Zo is Jan de Laat nauw betrokken bij het project, evenals andere zorgprofessionals. De recente winst van de voorronde van de Zorg Innovatieprijs geeft Freequency extra geloofwaardigheid binnen de zorgsector.

Toekomstplannen: data en verbinding

De komende tijd wordt er gewerkt aan verdere dataverzameling om het effect van Freequency ook wetenschappelijk te publiceren. Daarnaast wil het team meer samenwerking zoeken met audiologische centra, audiciens en therapeuten. Via een speciaal zorgverlenersportaal kunnen professionals straks de voortgang van cliënten volgen en monitoren. “Ons doel is dat Freequency een vaste plek krijgt in het zorgpad rond tinnitus. Of dat nu via audiologen, manueel therapeuten of zelfstandige audiciens is”, besluit Teun.

Stemmen maar

Freequency is nu beschikbaar in de app stores. Voor zorgprofessionals is er aanvullende informatie te verkrijgen over het zorgverlenersportaal en de monitoringstools op www.freequency.app. En wil je finalist Freequency helpen richting winst van de Nationale Zorginnovatieprijs? Breng dan je stem uit!

 

Tags: