Gebarentaal leer je nu met GIFjes

Voor de nieuwe lesmethode maakte de website Giphy GIFjes van de populaire lesvideo’s Sign With Robert, filmpjes waarin Robert DeMayo uitlegt hoe je de Amerikaanse gebarentaal moet toepassen. De GIFjes fungeren als een soort spiekbriefjes.

Giphy doet dit niet zonder reden: ze hopen meer begrip te kweken voor mensen die doof zijn. „GIFjes zijn een visueel format waar het geluid bewust is weggehaald. Dat is perfect om gebarentaal mee te leren”, vertelt Hilari Scarl aan Mashable. Ze is de producer en regisseur van Sign With Robert.

„GIFjes herhalen zichzelf oneindig, daarom zijn ze perfect om nieuwe gebaren te leren. Je hoeft niet steeds weer opnieuw op afspelen te drukken.” De GIFjes zijn te vinden als je op Sign With Robert zoekt, maar ook als je een woord zoekt dat Robert uitbeeld op het GIFje.

Wallis Millar-Blanchaer is video-artiest bij Giphy, hij ontwikkelde samen met studio-coördinator Stephanie Weber het concept voor de nieuwe lessen. Ze willen daarmee kijken hoe GIFjes kunnen helpen in het onderwijs. „Wallis kwam met het idee om gebarentaal in GIFjes te zetten. We vonden het direct een goed idee”, vertelt Stephanie.

Giphy zocht contact met Sign With Robert, die inmiddels alweer ruim 30 afleveringen heeft gemaakt die op scholen worden gebruikt. Om te kijken welke woorden er in GIFjes veranderd moesten worden, keken de ontwikkelaars naar de meest populaire zoektermen op Giphy. Samen met Robert werden er uiteindelijk de woorden gekozen.

De makers denken dat een hoop mensen wat gaan hebben aan de GIFjes. „Dit is niet alleen goed voor miljoenen (Amerikaanse) doven, ook doktoren, zusters, politie en andere hulpdiensten kunnen iemands leven redden door slechts een paar gebaren te leren”, zegt Scarl.

En er zit nog een leuke kant aan voor doven: „Ik denk dat dove mensen veel lol kunnen hebben met de GIFjes in mails, berichtjes en social media.”

Bron: MetroXL
Beeld: GIPHY/Sign With Robert