De Telegraaf meldt dat een flink deel van de Nederlandse jongeren de actuele gezondheid van hun gehoor overschat. Ruim 23 procent van de 12- tot 24-jarigen scoort ’niet goed’ in een internet-hoortest van de Nationale Hoorstichting.
Volgens de stichting betekent dit dat deze jongeren nu al een vorm van gehoorschade hebben op een leeftijd waar ouderdomsslechthorendheid nog geen enkele rol speelt.
De onderzoeksresultaten zijn vandaag bekend gemaakt tijdens de Internationale Noise Awareness Day. Hierbij wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor geluidsoverlast die zich overal kan voordoen, zowel buiten- als binnenshuis. Ook tijdens muziekfestivals, waar het geluid vaak oorverdovend en adem-smorend hard staat.
De Hoorstichting start vandaag, aan de vooravond van het nieuwe festivalseizoen, de campagne ’Love2Hear’. “We willen festivalgangers voor gehoorschade behoeden en ze optimaal laten genieten van de muziek”, zeggen de onderzoekers. “Veel festivalgangers beseffen mogelijk niet dat de afgesproken geluidslimieten bij festivals alleen veilig zijn bij gebruik van oordoppen en wat de risico’s zijn van te lange blootstelling van de oren aan te hard geluid.”
Het advies aan festivalbezoekers luidt: ’Draag oordoppen met een muziekfilter, ga niet te dicht bij de boxen staan en geef je oren voldoende rust om te herstellen.’
Woordvoerster Marie-Claire Bovet van de Hoorstichting vergelijkt gehoorschade met een beker die langzaam volloopt. “Er komt steeds meer aan geluidsoverlast bij: niet alleen geluid van een muziekfestival, maar ook omgevingsgeluiden, verkeerslawaai, de mp-3 speler die te hard staat, en álles gaat via dat kwetsbare oor. Onze test geeft aan: ‘Hou je gehoor in de gaten, wees er zuinig op’.”
De in 2016 bijna 100.000 keer online ingevulde ‘Oorcheck’ werd door onderzoekers van de stichting ontwikkeld, samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. De gratis ’spraak-in-ruistest’ is specifiek bedoeld om lawaaislechthorendheid te detecteren.
Ouderen tot 50 jaar maken een betere inschatting van hun gehoorcapaciteit: 70 weet waartoe het in staat is en wat de beperkingen zijn. Een kwart (26 procent) krijgt de uitslag ‘niet goed’.
Bron: De Telegraaf