Volgens RTL Nieuws komt gehoorschade bij motorrijders zo vaak voor, dat de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) met klem waarschuwt. Bescherm je oren. Het gaat niet om het geluid van de motor, maar om het keiharde geruis van de wind. “Motorrijders realiseren veel te weinig wat voor schade ze kunnen oplopen”, vertelde Arjan Everink van het KNMV tegen de nieuwszender.
Steven van der Lugt (28) uit Amsterdam kan erover meepraten. Hij loopt nu twee jaar rond met permanente gehoorschade. “Ik hoor een piep, constant. Dat merk je vooral als het echt stil is. Bijvoorbeeld als je gaat slapen. Hoe meer je erover praat, hoe meer je het merkt.”
Iedere motorrijder herkent het wel. Als je met een flink vaartje rijdt – bijvoorbeeld op de snelweg – dan maakt de windruis langs je helm een enorme herrie. De oplossing volgens het KNMV is: draag oordoppen. Hetzelfde advies dat bezoekers van festivals en concerten krijgen. Of je nu dagelijks naar je werk rijdt of zo nu en dan een toertochtje maakt, gehoorschade kun je snel oplopen. En de schade is onomkeerbaar. Kleine haartjes in het binnenoor die geluidstrillingen opvangen, kunnen scheuren. En dat kan niet meer herstellen.
De Amsterdammer Steven moet ermee leven. “In het begin had ik er last van. Ik dacht, wow, dit gaat niet meer weg. Na een maandje kwam het besef. Ik heb dit, ik moet hiermee leren omgaan. Gelukkig hoor ik verder nog goed.”
De motorliefhebber reed twee uur per dag op de snelweg om van en naar het werk te komen. “Ik heb wat pech met mijn lengte. Met mijn 1.90 meter kijk ik over mijn windscherm heen. Ik zit met mijn hoofd vol in de turbulentie. De luchtstroom zorgt voor een enorme herrie op je hoofd.”
Hoe harder je rijdt, hoe meer last je hebt. Volgens oordoppenfabrikant Alpine is bij een snelheid van 100 km/u het volume van windruis onder de helm 94 decibel. Dat betekent volgens Alpine dat je maximaal een kwartier mag rijden, anders loop je risico een gehoorbeschadiging te krijgen. Bij een snelheid van 120 km/u zou dat zeven minuten zijn. Door de oordoppen ben je altijd beschermd en door de filters erin hoor je het verkeer om je heen nog wel, zeggen Alpine en KNWV.
Steven heeft van alles geprobeerd. “Ik heb me laten adviseren en de stilste helm op de markt aangeschaft. Maar ook toen was het een herrie. Ook heb ik allerlei oordopjes geprobeerd, variërend van 10 tot 40 euro. Geen enkele werkt.” Hij bedacht zelf een oplossing. Door secondenlijm in de filters van de oordopjes te spuiten worden zijn oren echt afgesloten voor het geluid van de wind. “Dat werkt voor mij, ik hoor het verkeer om me heen gewoon goed.” Wat ook een mogelijkheid is? “Een enorm bakbeest kopen met een enorm windscherm”, zegt Steven. “Of niet op de snelweg rijden.” Stoppen met motorrijden is geen optie. “Het is gewoon zo leuk. Het is me tegengevallen dat het zo erg kan zijn, maar ik zou mijn motor niet willen missen.”
Wat is er nodig om motorrijders te waarschuwen voor dit probleem? Er moet meer aandacht voor komen, vindt Steven. “Over het dragen van oordoppen op festivals is veel in het nieuws geweest. Het is duidelijk geworden dat dat een probleem is. Bij motorrijden is dat niet het geval.” Steven denkt dat het goed zou zijn als het probleem bij de theorielessen voor het motorrijbewijs ter sprake komt. “Ik heb er destijds niets over gehoord. Motorrijden is toch een stoer iets, er wordt niet graag toegegeven dat het slecht voor je kan zijn.”
Bron: RTL Nieuws