Helft Nederlanders bang voor gehoorbeschadiging

Slechts een derde van de Nederlanders overweegt om bij twijfel over het gehoor een hoortest te doen. Terwijl meer dan de helft wel eens bang is om gehoorbeschadiging te hebben opgelopen. Dat blijkt uit een onderzoek van Panelwizard onder 513 respondenten.

Vooral in rumoerige ruimtes met veel mensen vermoeden veel respondenten dat hun gehoor hun in de steek laat (57 procent). Bijvoorbeeld tijdens een verjaardagsborrel of een etentje in een vol restaurant. 32 procent twijfelt over zijn gehoor bij het televisie kijken. Tijdens bellen onderweg of op de werkvloer, vermoedt 35 procent dat het gehoor achteruit gegaan is.

Piep in de oren
Een veelgehoorde klacht is een piep in de oren. Meer dan 60 procent van de respondenten geeft aan hier vooral na een concert of festivalbezoek last van te hebben. “Steeds meer Nederlanders maken gelukkig gebruik van gehoorbescherming. Het dragen van oorkappen tijdens het klussen in huis of partyplugs tijdens een (dance)concert zijn de meest voorkomende beschermers. Maar het aantal gebruikers blijft overall beperkt tot maximaal een op de drie”, zegt Marloes Krot van Specsavers.

Gehoorbeschadiging op jonge leeftijd
Bang zijn voor mogelijke gehoorbeschadiging is kennelijk geen reden om een bezoek aan de audicien te brengen. Uit de onderzoeksresultaten blijkt duidelijk dat Nederlanders een hoortest vooral uitstellen uit angst: men is bang voor de uitslag (te jong voor een gehoorprobleem – 15 procent) of voor de hoge kosten van een gehoortest of een hoortoestel (17 procent). “Er zit geen leeftijdsgrens op gehoorproblemen. Het gehoor neemt inderdaad af naarmate je ouder wordt. Maar door blootstelling aan bovenmatig harde geluiden kun je ook op jongere leeftijd last krijgen”, aldus Krot.

“Het verbaast ons dat Nederlanders zelfs al het doen van een hoortest uitstellen. Uit ervaring weten we dat de gevolgen van gehoorbeschadiging aanzienlijk zijn. Een continue ruis in je oren kan concentratie- of slaapproblemen opleveren; gehoorproblemen kunnen leiden tot een sociaal isolement”, aldus Krot.

bron: gezondheidsnet