Help met het regelen van een buddy

Alida heeft een fors gehoorverlies. Zij mist de essentie van de boekbespreking tijdens de avonden met haar boekenclub. Zij ziet er tegenop om iedere keer expliciet aan te geven wat ze nodig heeft. Af en toe roept ze: ‘Niet door elkaar heen praten’. Dat werkt maar even, waardoor zij zich erbuiten voelt staan. Reza is als topadviseur vaak voorzitter van verschillende besprekingen op haar werk. Zij vindt dit leuk om te doen. ‘Wel enerverend en vermoeiend’, zegt ze. ‘Zal ik met deze taken ophouden?’, vraagt zij zich af. Rocco gaat niet meer mee naar werkuitjes en de vrijmibo slaat hij steeds vaker over. Zijn collega’s weten wel dat hij recent veel gehoor heeft verloren. Wat hem zou helpen, daar blijft hij vaag over.

Wat deze mensen gemeen hebben, is dat zij het omgaan met gehoorverlies vooral zelf en in zichzelf oplossen. Wat hen verbindt, is dat zij een vraag hebben, namelijk ‘Hoe kan ik het zo aanpakken dat ik me wel verbonden blijf voelen met mijn dierbaren, vriendinnen, collega’s en netwerk?’. Zij zoeken naar de sleutel die het behoud van contact mogelijk maakt. Met deze mensen bespreek ik de volgende waardevolle overweging: het organiseren van een buddy. Een buddy is iemand met wie je deelt wat je bezighoudt, wat je nodig hebt en dat je hierbij steun wilt van haar of hem. De stap om iemand hiervoor te vragen is leren, durven en ontdekken. Wel geeft dit rust en maakt het minder ‘alleen’.

Met Alida heb ik als coach uitgewerkt met wie zij goed contact heeft in haar boekenclub en aan wie zij hulp zou durven vragen. Ze vertelt dat er iemand is met wie zij de koffie verzorgt en met deze Elsa heeft ze sowieso plezier. Zij schudt eerst haar hoofd als ze het hulp vragen probeert voor te stellen. Het duurt een paar weken en dan heeft ze de eerste kleine stap gezet. Haar buddy in spé Elsa is verrast dat ze zoveel mist. Gelijk beseft Elsa dat hier werk aan de winkel is. Als ze samen de koffie kunnen regelen, kunnen ze dit ook aanpakken, laat zij weten. Deze ervaring ontroert Alida. Ze is er stil van. Elsa heeft haar nu een paar keer geholpen met dat iedereen goed blijft luisteren en één voor één spreekt. Ze hebben allebei lol in deze samenwerking en het levert Alida veel fijnere avonden op met veel beter verstaan.

Met Reza leg ik de besprekingen onder een vergrootglas, met de vraag hoe zij energie kan besparen. Ze ziet dat ze meer zou kunnen delegeren en vraagt een daadkrachtige notulist als buddy. Met haar bespreekt zij de bijeenkomsten kort voor. Wat ze zien, is dat zij collega’s kunnen vragen om bepaalde agendapunten over te nemen, waarmee het voorzitterschap veel lichter wordt. Zo krijgt iedereen een inhoudelijke rol, waarbij het eigenaarschap veel beter verdeeld is en Reza tussendoor iets meer achterover kan leunen. Letterlijk en figuurlijk. Zij is verrast hoeveel leuker en eenvoudiger deze besprekingen nu zijn geworden.

Rocco vindt zijn kwetsbaarheid inbrengen eigenlijk een brug te ver. Hierbij stilstaan en de winst die het hulp vragen op zou kunnen brengen, maakt dat hij benieuwd wordt wat een buddy hem kan brengen. Hij heeft een collega van wie hij vermoedt dat deze wel begrip zal hebben. Rocco stuurt eerst een mail en schrijft over zijn schroom om deze collega met een persoonlijke vraag lastig te vallen. De collega vraagt belangstellend waarmee hij zou kunnen helpen. Rocco legt uit dat hij contact met collega’s en de vrijmibo’s mist en graag wil brainstormen over hoe ze samen ideeën kunnen verzamelen. Ze komen erop uit dat er voor de vrijdagmiddagborrel een andere, akoestisch veel betere plek is. Dit opent nieuwe perspectieven waar iedereen uiteindelijk blij mee is. Rocco gaat er op tijd naartoe. Hij verstaat op deze locatie veel beter en door het contact met zijn buddy voelt hij zich meer op zijn gemak.

Zo heb ik nog veel meer voorbeelden hoeveel steun en plezier het contact met een buddy kan geven. Audiciens, stimuleer je klanten met gehoorverlies. Vertel over bovenstaande voorbeelden die concreet maken hoe en wat een buddy kan betekenen.

Wendelina is benieuwd naar jullie ervaringen en leest ze graag: [email protected].