Hockeyster Klaver (15) met syndroom van Usher speelt laatste wedstrijd

Hockeytalent Roos Klaver (15) uit Alkmaar speelde afgelopen zaterdag haar laatste wedstrijd voor de club Pinoké.

Ze besloot met pijn in haar hart afscheid te nemen van de sport omdat ze lijdt aan het syndroom van Usher type 2. Hierdoor neemt onder meer haar zicht af. “Ik struikel over tassen en bots tegen mensen aan”, zegt ze tegen RTV Noord-Holland.

Roos is vanaf haar geboorte slechthorend. Andere familieleden hebben hier ook last van, dus niemand zocht hier verder iets achter. Een half jaar geleden kwam pas aan het licht dat Klaver het syndroom van Usher type 2 heeft. Rifka van Es (15), een van de beste vriendinnen van Roos, legde eerder aan Nieuws.nl uit wat de ziekte inhoudt: “Ze kijkt als het ware door een koker die steeds kleiner wordt. Uiteindelijk houdt ze een dermate klein gaatje over om door te kijken, dat ze zo goed als blind is. Ook is er een grote kans dat haar gehoor achteruit gaat.”

Roos’ afnemende zicht is een belemmering geworden voor het hockeyen. Daarom nam Roos, die op topniveau hockeyt, afgelopen week afscheid. Alsof het zo had moeten zijn, scoorde ze in de allerlaatste minuut. “Misschien was het het lot”, zegt Roos.

Bijzondere inzamelingsactie
Vriendinnen van Roos hebben een stichting opgezet om geld in te zamelen voor onderzoek naar de momenteel nog ongeneselijke zieke. “We willen bijdragen aan een mooie toekomst voor Roos en haar zus die aan dezelfde ziekte lijdt.” Lees hier op wat voor bewonderenswaardige wijze haar vriendinnen geld gaan ophalen.

bron: RTV Noord Holland/Nieuws.nl