Hoorstichting, LUMC en AMC brengen online hoortest uit

Met een nieuwe online hoortest kunnen bedrijven het gehoor van werknemers op een laagdrempelige manier screenen. Werknemers kunnen de bedrijfsoorcheck zelfstandig doen op een smartphone, tablet of desktop.

Deze eerste hoortest specifiek voor mensen die in een lawaaiige omgeving werken is ontwikkeld door het Leids Universitair Medisch Centrum, het Academisch Medisch Centrum en de Nationale Hoorstichting.

De bedrijfsoorcheck is een spraak-in-ruis-test. De test is specifiek ontwikkeld voor werknemers en kan worden ingezet in de bedrijfsgeneeskunde. De test meet aan twee oren afzonderlijk en er zijn proeven mee gedaan op de werkvloer. De test duurt ongeveer 5 minuten.

10 jaar onderzoek naar gehoorschade
LUMC en AMC doen al ruim 10 jaar onderzoek naar gehoorschade door lawaai op het werk en in de vrije tijd, en ontwikkelen online instrumenten voor de opsporing van gehoorschade. De bedrijfsoorcheck werd ontworpen door dr. ir. Jan de Laat, klinisch-fysicus en audioloog bij het LUMC.

Samenwerking met de Nationale Hoorstichting
De ontwikkeling van de test werd gefinancierd door de Nationale Hoorstichting. De Laat: “Wij vinden het belangrijk dat onze kennis en innovatieve technologie de weg vindt naar de maatschappij en we dragen graag bij aan preventie van gehoorschade. Daarom hebben we in dit project samengewerkt met de Nationale Hoorstichting.” De test wordt onder de naam HearOn op de markt gebracht door de vanuit de Nationale Hoorstichting opgerichte HearOn BV.

Validatie
De test werd in verschillende fasen uitgeprobeerd door het AMC, onder leiding van prof. dr. ir. Wouter Dreschler, hoofd Experimentele Audiologie. Dreschler: “Gehoorschade kan heel bepalend zijn voor de mate waarin mensen kunnen werken en deelnemen aan de maatschappij. Daarom is vroegtijdige detectie en preventie belangrijk. Met deze hoortest geven we bedrijven een betrouwbaar en laagdrempelig screeningsinstrument in handen om gehoorschade vroegtijdig op te sporen.”

In 2015 is de test als proef ingezet bij zes bedrijven waar werknemers in lawaai werken. De resultaten kwamen goed overeen met de gemiddelde gehoordrempels zoals gemeten met screeningsaudiometrie.

Lees het vandaag verschenen validatierapport ‘Onderzoek naar de toepasbaarheid van de Bedrijfsoorcheck (BOC)’ op www.hearon.nl.

Bron: FMT Gezondheidszorg, LUMC, AMC en Hoorstichting