Huawei voegt twee nieuwe gebarenboeken toe aan app voor dove kinderen

Huawei kondigt vandaag de release aan van twee nieuwe kinderboeken in de StorySign-app. Met behulp van Huawei’s AI (kunstmatige intelligentie) zijn de populaire boekjes vertaald naar gebarentaal en wordt de boekenwereld ook toegankelijk voor dove en slechthorende kinderen en hun families.

De twee nieuwe boeken, Dappere Max en Dribbel naar de bieb, zijn de eerste van een nieuwe reeks titels die dit jaar aan de StorySign-bibliotheek worden toegevoegd. Hiermee komt Huawei de eigen ambitie na om het initiatief in 2019 verder uit te breiden. Eerder dit jaar doneerde Huawei al 500.000 dollar voor de ontwikkeling van andere projecten voor dove kinderen in samenwerking met de Europese Unie voor Doven. Dit bedrag komt ten goede aan projecten in tien Europese landen, waaronder Nederland.

Avatar Star

Alle nieuwe boeken komen opnieuw tot leven met Star, de kindvriendelijke avatar van de app, die tekst vertaalt naar gebaren. Star is ontwikkeld in samenwerking met de professionele animatiestudio Aardman en deskundigen uit de dovengemeenschap. Star vertaalt de woorden en zinnen in realtime naar gebarentaal, waardoor een echte meeleeservaring ontstaat.

Leesachterstand

Er zijn wereldwijd ongeveer 32 miljoen dove kinderen. Volgens recent onderzoek van Huawei hebben veel dove kinderen meer moeite met leren lezen, vaak doordat ze de mogelijkheid missen om klanken aan geschreven woorden te koppelen. Doordat ook 52% van de ouders niet of slechts in beperkte mate in staat zijn om gebarentaal toe te passen, leren dove en slechthorende kinderen minder snel lezen.

Het belang van voorlezen

Onderzoek wijst uit dat de vocabulaire, kennis en fantasie van kinderen toenemen als ze worden voorgelezen. Bovendien geeft 55% van de Nederlandse ouders aan dat voorleesmomenten met hun kinderen hun het meest dierbaar zijn. In Nederland besteden ouders van dove kinderen zelfs meer tijd aan het voorlezen van hun kinderen dan ouders van horende kinderen, gemiddeld 69 minuten vergeleken met 30 minuten. Toch blijkt dat dove kinderen achter raken bij hun leeftijdsgenoten: op een leeftijd van zestien zitten ze gemiddeld op het leesniveau van een negen jaar oud (goed)horend kind.

Bewustzijn voor geletterdheid

De StorySign-app is geïntroduceerd door Huawei en ontwikkeld in samenwerking met deskundigen van vooraanstaande instellingen uit de dovengemeenschap. De StorySign-app werd in december 2018 voor het eerst gelanceerd om dove kinderen en hun ouders betere en intiemere voorleesmomenten te geven. Bij de lancering heeft Huawei zich ten doel gesteld de bewustwording te vergroten over het belang van geletterdheid onder dove kinderen. Daarbij wil Huawei de eigen technologie en innovaties inzetten om de kloof tussen gebarentaal en lezen te overbruggen.

Meer informatie

StorySign is gratis te downloaden in de Google Play Store en de Huawei AppGallery.

http://www.storysign.com.