Bij een hoortoestel denk je niet meteen aan functies als een stappenteller, vertaalfunctie, hartslagmeter en muziekspeler. Dit soort snufjes komen wel steeds vaker voor in de nieuwste hoorapparaten.

Volgens Jan de Laat, audioloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum, wordt de leeftijd waarop we minder goed gaan horen steeds lager. Maar door nanotechnologie en Bluetooth kunnen we steeds meer.’Omdat we steeds jonger slechter gaan horen, vragen mensen om meer functionaliteiten. Men wil niet beperkt worden in sociale activiteiten door een slechter gehoor.’ Aldus de Laat. Tegenwoordig kunnen hoortoestellen gekoppeld worden aan smartphones, om geluid te streamen maar ook om ze te bedienen.

Geen schaamte meer

Schaamte speelt een rol bij het dragen van hoortoestellen. Veel mensen weigeren om een gehoorapparaat in te doen omdat ze zouden piepen, je niemand kan verstaan in een drukke ruimte of omdat de geluiden irritant worden doorgegeven. In de uitzending van Dokters van Morgen over gehoor spreekt Antoinette met topmodel Kim Feenstra en fotograaf Michael Graste, die allebei al heel lang die schaamte naast zich neer hebben gelegd.

Michael Graste (32) is fotograaf in Amsterdam. Hij kwam er op zijn 13e achter dat hij slechthorend was. Sinds die tijd heeft Michael hoorapparaten. ‘Ik schaamde me daar altijd voor, terwijl het heel raar is want voor een bril hoeven mensen zich niet te schamen!’. Dat stopte pas toen hij Kim Feenstra op een evenement ontmoette en zij tegen hem zei dat er niks was om je voor te schamen.

Holland’s Next Topmodel

Kim Feenstra, bekend van Holland’s Next Top Model 2007, is al slechthorend sinds dat ze een baby is en draagt al sinds haar 5e een hoortoestel. Dit als gevolg van een auto-ongeluk. Tijdens opnames kreeg ze te horen dat ze een onprettige stem had en of ze daar niet iets aan kon doen. Het dragen van hoortoestellen zal wel iets gedaan hebben met haar stemontwikkeling, “ik heb al die jaren mijn eigen stem niet goed gehoord.”

De innovatie hebben beiden aan den lijve ondervonden. “Die hoorapparaten die ik als kind droeg waren heel zichtbaar, dat is nu zo veel beter”, zegt Michael. Opmerkelijk: beide zijn inmiddels overgestapt van in-ear hoortoestellen naar zichtbare exemplaren achter het oor langs. “Je hoort er gewoon heel veel beter mee” zeggen ze allebei.

Snufjes

Kim vertelt hoe snel de ontwikkeling van gehoortoestellen gaat. ‘We kunnen ze nu bedienen met Bluetooth, muziek afspelen, de telefoon opnemen… Ik voel me soms net James Bond.’

Vandaag de dag zijn er zelfs hoortoestellen die je helpen vertalen in maar liefst 27 talen. Iemand hoeft alleen maar in een andere taal tegen je telefoon te praten en via het apparaat in je oor kun je de vertaling horen.

De toestellen worden elke keer beter zeggen ze allebei. ‘Ik kan hem in allerlei situaties anders instellen. In een restaurant wil ik bijvoorbeeld alleen mijn tafelgasten goed horen en de rest niet, dat stel ik in. In de auto heb ik geen carkit meer nodig, want ik bel gewoon met mijn hoorapparaat die ik toch al in mijn oren heb. En op festivals demp ik het geluid, zodat ze werken als gehoorbeschermers.’

De hoortoestellen zijn zeer geavanceerd maar in de uitzending van afgelopen dinsdag was te zien dat sommige wel 2.000 euro per oor kosten. Niet goedkoop dus!

Bekijk hier een fragment uit de aflevering van Dokters Van Morgen:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=U1pDRTZSJ8w