Jongeren met gehoorproblemen


Het festivalseizoen is weer van start gegaan! Hartstikke gaaf! Vorig jaar ben ik naar wel acht verschillende festivals geweest en ook dit jaar staan er alweer een aantal in mijn agenda.

Iedere keer weer wanneer ik naar een festival gaat waarschuwt mijn moeder mij: “Pas op met je oren”. Tijdens de festivals staat de muziek namelijk behoorlijk hard en het blijkt dat 10% van de jongeren die deelnamen aan een onderzoek van het LUMC, in samenwerking met het AMC en TNO, gehoorschade opliepen en daardoor blijvende last van oorsuizen hebben!

Hoe ontstaan gehoorproblemen?
Helaas schuilen gehoorproblemen niet alleen in het bezoeken van festivals. Veel van mijn vrienden luisteren muziek via hun muziekspelers vaak met een hoog geluidsniveau. Ook gaan we regelmatig stappen. Ondanks dat ik en mijn vrienden maar al te goed weten dat hard geluid slecht is voor hun oren veranderen de meeste hun gedrag niet. Voorlichting hierover zou dan ook niet verkeerd zijn.

Mij lijkt het een goed idee wanneer er oordoppen beschikbaar worden gesteld bij concerten, in combinatie met een maximaal geluidsniveau. Oorsuizen wil ik toch echt niet, dus dan maar oordopjes. Samen met mam ben ik op zoek gegaan naar oordopjes die er ook tof uitzien. Dat moet namelijk wel wanneer je naar een festival gaat, haha!

Uit: blog HZL (link)
Bron: LUMC