Jongeren mogelijk helemaal niet zo vaak slechthorend

Afgelopen week heeft de Nationale Hoorstichting het rapport met de naam “Rapport online hoortesten 2010-2014” gepresenteerd. Op de website van de Hoorstichting staat “Eén op de vier jongeren (12 tot 25 jaar) heeft gehoorverlies. Dat blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC).”

door René van der Wilk

Dit nieuws is overgenomen in veel media zo ook door de NOS op hun website en het NOS journaal. Volgens Hoorzaken is de conclusie die de Nationale Hoorstichting over slechthorendheid onder jongeren trekt niet mogelijk op grond van het AMC rapport. Jongeren zijn mogelijk helemaal niet zo vaak slechthorend als wordt gesteld.

Jongeren slechthorend festival

Dat lawaai en harde muziek gehoorschade kan veroorzaken en dat voorzichtigheid met het gehoor is geboden is natuurlijk zonder meer waar. Ook is het met grote zekerheid waar dat een op de vier personen die aan de online gehoortests hebben meegedaan slechthorend is. 

De onderzoekers zijn daarvoor kritisch genoeg te werk gegaan. Dat dit percentage voorkomt in de onderzoeksgroep die uit vrije beweging een test op internet doet, wil echter niet zeggen dat ook een op de vier jongeren in Nederland slechthorend is.

De resultaten van de testdeelnemers …

Lees het hele artikel op Hoorzaken: www.hoorzaken.nl/jongeren-minder-vaak-slechthorend