Laat je niet beperken: slechthorend. Nou en?


Laat je slechthorendheid je niet beperken! Dat is de boodschap van de campagne “Slechthorend. Nou en?!”, die gestart is op donderdag 27 oktober.

Op Instagram, Facebook en de website www.slechthorendnouen.nl lees en zie je de verhalen van slechthorende jongeren die ieder hun eigen doel nastreven. Op 12 november is de première van de gelijknamige documentaire en de lancering van het bijbehorende kaartspel “Geroezemoes”.

Hoe gaan jongeren de uitdaging aan om zich niet te laten beperken door slechthorendheid? Op de sociale media-kanalen van SH-Jong en de website van “Slechthorend. Nou en?!” vertellen ze via foto’s, filmpjes en blogs over hun worstelingen, overwinningen en tips & tricks. Door middel van een foto, filmpje of stukje tekst doen zij hun verhaal. Ben je zelf jong en slechthorend?

Campagne “Slechthorend. Nou en?!”
De campagne heeft als doel mensen bewust te maken van de drempels die slechthorenden tegenkomen in het dagelijks leven. De campagne laat zien dat deze drempels geen onoverkomelijke belemmeringen hoeven te zijn. “Slechthorend. Nou en?!” is niet alleen interessant voor slechthorende jongeren, maar ook voor ouders, ambulant begeleiders, leerkrachten, maatschappelijk werkers en andere geïnteresseerden.

Mini-docu & kaartspel
Onderdeel van de campagne is de gelijknamige mini-docu. In “Slechthorend. Nou en?!” (2016) onderzoekt de onlangs afgestudeerde journalist en SH-Jong-voorzitter Stan van Kesteren hoe slechthorende jongeren hun dromen kunnen waarmaken. Door jongeren in verschillende leeftijds- en acceptatiefases op te zoeken, komt hij erachter wat er nodig is voor een succesvol en gelukkig leven als slechthorende. Hij gaat langs bij middelbare scholiere Marie-Laure de Ven (16), student David Aris (21) en ondernemer Bianca van der Horst (35).

“Geroezemoes”
Ook het kaartspel “Geroezemoes” is speciaal ontwikkeld voor deze campagne. Met het spel worden kinderen zich bewust van hun eigen communicatie. Hoe reageer je als iemand die onduidelijk praat niet verstaanbaar is? Kun je uit de context opmaken waar het over gaat? En herken jij het als iemand moe of chagrijnig is? Met het spel kun je op een laagdrempelige manier deze situaties oefenen.

Geroezemoes is vanaf 1 november al te koop bij Uitgeverij Pica, waar je het kunt bestellen voor €14,95. Het kaartspel en de korte documentaire worden officieel gelanceerd op 12 november. Slechthorende jongeren kunnen op die dag de première bijwonen en het kaartspel voor het eerst spelen.

Voor en door slechthorenden
Hoe kun je ‘empowerment’ beter overbrengen dan met een film die niet alleen voor, maar ook door slechthorende jongeren werd gemaakt? Onder leiding van producent Caroline van Dijk van Direct Yourself, zelf ook slechthorend, deed Stan van Kesteren (26) een flinke dosis ervaring op in scenarioschrijven en interviewen. Film-editor Max Vonk (28) zorgde niet alleen voor de montage, maar kreeg met deze film de kans om zijn ervaring als cameraman uit te breiden. Tenslotte zorgde grafisch vormgever Jesper van Ee (31) voor de vormgeving in de film (ontwerp leader, bumpers en naamtitels).

Onderzoeksproject “Drempels Slechten”
De campagne “Slechthorend. Nou en?!” vloeide voort uit het project “Drempels Slechten”, een onderzoeksproject van Koninklijke Kentalis en SH-Jong. Uit het onderzoek bleek dat er vier drempels zijn voor slechthorende jongeren: communiceren in groepen, onbegrip van anderen, achtergrondlawaai en vermoeidheid door luisterinspanning. Het project “Drempels slechten” werd gefinancierd door: SIAC (Verbindend Vernieuwen), Koninklijke Kentalis en Stichting Hoormij (federatie van NVVS, FOSS en SH-Jong).

Website: www.slechthorendnouen.nl


[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3u5v3CA19J4?rel=0&w=640&h=360]