“Lekker knallen’ dacht ik toen, nu zit ik met oordoppen in…”

Met een groepje vrienden carbid afschieten op Oudjaarsdag. ‘Wat kan mij nou gebeuren, het is maar geluid…Gewoon lekker knallen!’, dacht Teun toen hij een jaar of 15 was.

En dus stopte hij een groot stuk carbid in een blikje en hield er een lucifer bij. Sindsdien loopt Teun (nu 28) rond met een suis in zijn oor. Hij hoort constant een geluid, ook als hij zich wil concentreren op gesprekken of op zijn werk. Bovendien heeft hij een overgevoeligheid voor geluid opgelopen door de knal. “Het is mijn eigen schuld, dat is erg confronterend. Ik kan inmiddels goed met het oorsuizen omgaan, maar dat heeft een tijd geduurd.” Daarom vraagt hij samen met Stichting Hoormij tijdens de Week van het Oorsuizen (8-14 februari) aandacht voor vuurwerk als een van de oorzaken van oorsuizen (tinnitus). Oorsuizen is er in vele vormen: een suis, piep, fluit, brom of rinkelende bel. Of meerdere geluiden door elkaar. De impact is groot. Gaat er bij jou al een belletje rinkelen?

Elke jaarwisseling worden honderden Nederlanders op de Eerste Hulp binnengebracht met letsel door vuurwerk. Niet alleen oogletsel of brandwonden, maar ook gehoorschade met gehoorverlies en/of oorsuizen tot gevolg. Gehoorschade wordt echter vaak niet in de cijfers van ‘vuurwerkslachtoffers’ meegenomen, omdat het meestal een aantal dagen of zelfs weken duurt voordat mensen doorhebben dat de piep in hun oor niet meer over gaat. Pas dan melden ze zich bij een arts. “Na twee dagen verdween het doffe gevoel in mijn oor wel”, vertelt Teun. “Maar de suis bleef. Een vriend van mij zei dat hij ook wel eens een piep in z’n oor had gehad en dat het na drie weken weer weg was. ‘Drie weken is wel te doen’, dacht ik toen. Maar na een maand was de suis er nog steeds. Toen had ik wel door dat die ook niet meer zou verdwijnen.”

Vuurwerkverbod
Uit onderzoek van Nu.nl blijkt dat slechts 3 op de 10 Nederlanders dit jaar van plan is om vuurwerk af te steken. Stichting Hoormij pleit al jaren voor een algeheel verbod op het afsteken van (knal)vuurwerk door particulieren en heeft ook het vuurwerkmanifest getekend. Het draagvlak voor zo’n vuurwerkverbod groeit de laatste jaren. Onderzoek in opdracht van het Vakblad Binnenlands Bestuur wijst uit dat momenteel 49 procent van de Nederlanders een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren ziet zitten. Als er door de gemeente een centrale vuurwerkshow georganiseerd wordt, is 54% voor een vuurwerkverbod. De steun voor vuurwerkvrije zones is 78 procent. Bekijk hier welke gemeenten dit jaar een vuurwerkvrije zone hebben. In Hilversum en Alkmaar is zelfs het hele centrum vuurwerkvrij. De gemeente Rotterdam gaat dit jaar met de jaarwisseling een speciaal detectiesysteem inzetten om harde vuurwerkknallen op te sporen. Bij een melding worden direct stadswachten gealarmeerd die de afstekers kunnen opsporen en beboeten.

Wat kun je zelf doen?
Teun is blij dat er steeds meer vuurwerkvrije zones komen. Door zijn gehoorschade en de suis die hij al heeft, is zijn gehoor extra kwetsbaar. “De dagen rondom Oud & Nieuw loop ik al met oordoppen in vanwege het geknal. De jaarwisseling zelf moet ik binnen blijven en ga ik ergens heen waar het rustig is en weinig vuurwerk wordt afgestoken. Ik vind het wel altijd een leuk feest, maar gelukkig zijn mijn vrienden ook niet zo van het vuurwerk afsteken. Anders voel je je er toch een beetje buiten vallen. Dit had ik zelf meer bij het uitgaan en naar optredens gaan. Dan wil je toch mee, maar je wil ook niet dat ze je een watje vinden als je met je vingers in je oren staat. Gelukkig houdt mijn omgeving rekening met mijn oorsuizen. Maar ik moet zelf maatregelen nemen, het is immers mijn probleem.”

Welke maatregelen kun je zelf nemen om je gehoor te beschermen tijdens de jaarwisseling?
Het consumentenprogramma Kassa deed een test van oordoppen met filter. Ook oordoppen met muziekfilters kwamen aan bod. Bekijk hier de uitzending van Kassa over gehoorbescherming tijdens de jaarwisseling. De Hoorstichting gaf verder uitleg over gehoorschade en tips om het te voorkomen. Het vuurwerkadvies van de Hoorstichting is hier te downloaden.

Sinds het zelf carbid afschieten met zijn vrienden, is Teun ook nooit meer bij het ‘officiële’ carbidschieten op Oudjaarsdag geweest. Check www.hoorfriesland.nl voor een overzicht van locaties waar met carbid wordt geschoten (zodat je dat kunt vermijden) of raadpleeg de website van je gemeente of de gemeente waar je tijdens de feestdagen verblijft.

Door: Stichting Hoormij