Maak kennis met de wereld van plots- en laatdoven: onbeperkte communicatie als sleutel tot begrip

Op zaterdag 2 november jl. vond de jaarlijkse contact- en informatiedag van Stichting Plots- en Laatdoven plaats in een sfeervolle kerkzaal in Nijkerk. Met een indrukwekkend decor van spreekgestoelte en orgel, bood de bijeenkomst niet alleen een informatief programma maar ook een unieke ambiance. Het thema van de dag, ‘Onbeperkte communicatie’, vormde de leidraad voor inspirerende presentaties, workshops en ontmoetingen, waarin horenden en slechthorenden dichter tot elkaar kwamen.

De essentie van verbinding

De dag begon met Hester Macrander, die met haar model ‘Verbindende communicatie’ de kracht van verbondenheid illustreerde. Centraal stond de gedachte dat wederzijdse behoeften even belangrijk zijn. Macrander legde uit dat effectieve communicatie draait om bewustzijn en respect voor elkaars behoeften. Door helder en eerlijk te spreken en goed te luisteren, ontstaat ruimte voor begrip en verbinding tussen de horende en dove werelden.

 

Workshops: begrip door ervaring

In de middag volgden diverse workshops, waaronder een ervaringsgerichte sessie van maatschappelijk werker Siska Ursem, met als titel ‘Gehoorverlies en wat dan?’. Ursem legde uit wat gehoorverlies technisch betekent, en introduceerde het concept van de ‘spraakbanaan’, die de impact van gehoorverlies op verschillende toonhoogtes illustreert. Deelnemers kregen geluidswerende kappen om te ervaren hoe het is om met gehoorverlies te communiceren, wat leidde tot een sterker begrip en respect voor de uitdagingen waar slechthorenden dagelijks mee te maken hebben.

Een andere populaire workshop was ‘Kennismaken met gebaren’, gegeven door Petra Bouterse, docent Nederlandse Gebarentaal. Hier leerden deelnemers de basis van gebarentaal, afgesloten met een interactieve quiz, wat hen een waardevol inkijkje gaf in de communicatievorm van dove en slechthorende mensen.

Communiceren met energie en positiviteit

Ellen van de Lande, hoorcoach bij Hooridee, behandelde in haar workshop ‘Losjes Luisteren 2.0’ de mentale impact van gehoorverlies, waarbij mensen soms langzaam uit de sociale interacties verdwijnen door het proces dat zij de ‘fade-out’ noemt. Om deze tendens tegen te gaan, besprak Van de Lande het belang van mentale en fysieke fitheid, zodat mensen positiever en veerkrachtiger worden in hun communicatie.

Een dag vol inzicht en inspiratie

De contact- en informatiedag bracht niet alleen kennis en ervaring, maar ook verbinding tussen horenden en slechthorenden. Annemieke Ceton, voorzitter van de stichting, vatte de dag perfect samen: “In één woord: geweldig.” Met een rijk programma en inspirerende inzichten toonde de dag hoe onbeperkte communicatie de sleutel kan zijn tot een inclusievere samenleving, waarin iedereen de kans heeft om gehoord te worden.