Misofonie: wanneer het klikken van een pen je tot waanzin kan drijven

Op 22 maart vond het allereerste symposium over misofonie plaats. Recentelijk heeft het AMC de aandoening, waarbij het horen van geluiden kan leiden tot irritatie, walging en woede, als psychiatrische aandoening beschreven. Tijdens het symposium kwamen verschillende experts samen om vragen te beantwoorden en een discussie te starten. 

Misofonie betekent letterlijk ‘Haat voor geluid’ en komt van het Griekse misos (haat) en phónè (stem/geluid). Mensen met misofonie hebben een emotionele reactie op geluiden. Een klikkende pen, iemand die eet of typt op een toetsenbord zijn een trigger en zorgen voor hevige gevoelens van haat, walging en woede. Het gaat voor iemand veel dieper dan een enkele woede.

Verschillende nieuwswebsites spreken met ervaringsdeskundigen. Zo vertelt Tineke aan RTL: “Ik vind het ook een nare reactie. Maar het wekt zo’n agressie op. Je wilt iemand een knal voor z’n kop geven omdat het geluid moet stoppen. Je betrapt jezelf op moordlustige gedachten. En ik zie mezelf niet echt als een moordlustig type”, lacht ze.”. Dat misofonie ook kan leiden tot het ontlopen van sociale aangelegenheden, vertelt Christel aan de Telegraaf: “Ik ga niet meer naar de bioscoop met mijn gezin, want mijn man en dochter (15) vinden dat gesis (tegen iemand die praat in de bioscoop) gênant. Ik raak al helemaal opgefokt door mensen die graaien in hun bak popcorn, dan ga ik zweten.’’

AMC ontwikkelde een nieuwe therapie waarbij de persoon die last heeft van misofonie het geluid leert te koppelen aan positieve gedachtes. Op deze manier hopen ze de irritatie weg te nemen.