Mogelijk gehoorschade bij gestrande potvissen

Het gebeurt niet vaak dat binnen een week zes potvissen aanspoelen op de Nederlandse stranden. Potviskenner Guido Keijl legt uit dat ze misschien wel gehoorschade hebben.

Voor de toevallige voorbijganger zal het een uniek schouwspel zijn geweest. Op dinsdag 12 januari spoelden vijf potvissen aan op de Texelse kust. Een dag later werden de dieren dood verklaard. En een dag later werd wederom een dode potvis aangetroffen op het waddeneiland.

“Zes potvissen in een week tijd. Dat is voor Nederland vrij bijzonder”, stelt potvisexpert Guido Keijl van Naturalis vast. Hij houdt onder meer de website Walvisstrandingen.nl bij, waar meldingen van dergelijke strandingen worden doorgegeven.

“Potvissen oriënteren zich met sonar. Met klikgeluidjes en de echo’s die zij daarvan terugkrijgen, krijgen zij een beeld van hun omgeving”, legt Keijl uit. “Maar van de glooiende kust van onder meer de Waddeneilanden komen die echo’s niet terug, en raken de potvissen langzaam in de problemen.”

Gehoorschade

Een van de zaken die onderzoekers nader willen bekijken, is mogelijke gehoorschade bij potvissen. “Er is enorm veel lawaai in de zee, onder meer door het heien van palen voor windmolens. Onderzoekers willen de gehoororganen van potvissen onderzoeken of ze daardoor gehoorschade oplopen. Die organen moeten echter binnen enkele uren na overlijden worden verwijderd.”

bron: Naturalis/Nu.nl
foto: ANP