MUZIE-CI dag succesvol

Zaterdag 7 maart stond in het teken van de MUZIE-CI dag van Onafhankelijk Platform CI (OPCI). Een platform waarin de verschillende belangenorganisaties voor doven en slechthorenden, waaronder de NVVS, samenwerken. 

Een dag met meer dan 140 bezoekers, waarop muziek met een cochleair implantaat (CI) centraal stond. Beleven stond centraal. Het luisteren naar muziek met een CI is vaak een enorme uitdaging, maar meerdere ervaringsdeskundigen lieten zien dat het zeker niet onmogelijk is om er (weer) van gaan te genieten.

Hennie Epping, voorzitter van OPCI, opende de dag en vertelde dat hij een groot fan is van de Rolling Stones. “Ik ben naar al hun concerten in Nederland geweest. Totdat ik een CI kreeg, want toen ik net een CI had, klonk muziek vreselijk. Ik kon er geen touw aan vastknopen. Alle voor mij zo bekende nummers waren niet meer te volgen. Toen in die periode aangekondigd werd dat de Rolling Stones weer naar Nederland kwamen, heb ik tot mijn grote teleurstelling moeten besluiten het concert aan me voorbij te laten gaan. Maar ik ben wel gaan oefenen, oefenen, oefenen. En inmiddels kan ik zeggen dat ik weer aardig van muziek kan genieten. Met als groot cadeau het concert van de Rolling Stones afgelopen jaar op Pinkpop!”


Vervolgens legde Bert van Zanten (Klinisch-fysicus / Audioloog in het UMC-Utrecht) in zijn presentatie uit wat je als CI-gebruiker mag verwachten van muziek. Waarom kun je met een CI over het algemeen wel goed spraakverstaan en wat maakt het luisteren naar muziek zo ingewikkeld? Daarna vertelde Joke Veltman, pianiste en CI-ervaringsdeskundige, over de voorlopige resultaten van de enquête over muziek die momenteel onder CI-gebruikers wordt gehouden. Deze enquête gebruikt zij als input voor een muziektraining voor CI-gebruikers die zij graag wil opzetten.

De middag stond in het teken van muziek beleven en workshops. Zo werden de deelnemers aan MUZIE-CI echte musici: slagwerk met Ruud Mourik (muziekpedagoog, componist en slagwerker), zingen/canons door Saskia Beverloo (muziekdocente), een muzikaal levensverhaal van Paul Konings (ervaringsdeskundige met CI en gitarist) en zang door Ellen Vermeltfoort. Tenslotte konden de deelnemers muziek van Beethoven uitpluizen met Joke Veltman, pianiste en CI-ervaringsdeskundige.

Kortom, een geslaagde dag in alle opzichten”, vertelt Inge Doorn van OPCI. “Moe, vrolijk en voldaan ging iedereen aan het eind van de dag weer naar huis. Maar ook vol inspiratie, want niet veel later werden er via Facebook alweer interessante YouTube-muziekfilmpjes gedeeld”.

bron: www.nvvs.nl