Nieuw soort oordoppen filtert en versterkt geluid

Op Kickstarter worden oordoppen aangeboden die kunnen worden gebruikt om omgevingsgeluid selectief te filteren, of juist te versterken.

De Here-oordopjes ‘luisteren’ naar het omgevingsgeluid en kunnen dit aanpassen voordat het wordt doorgestuurd naar de oren. In een app kunnen gebruikers kiezen wat zij wel en niet willen horen. In een vliegtuig kan er bijvoorbeeld voor worden gekozen om motorgeluid of huilende baby’s te onderdrukken. In een kantoor kan het geroezemoes van collega’s worden gefilterd.

Bij het luisteren naar livemuziek is een equalizer beschikbaar, waarmee de klank van het geluid kan worden aangepast door bijvoorbeeld de bas op te krikken. Ook kunnen effecten als echo’s worden toegevoegd, en belooft Here een “Instagram voor de oren” te worden met filters die een bepaalde klankkleur benadrukken.

Nederland

Het volume van alle geluiden kan in de app worden aangepast, al benadrukt Here dat de oordoppen niet kunnen worden gebruikt om het gehoor te beschermen, of juist als gehoorapparaat.

De oordoppen werken via Bluetooth in samenwerking met een iPhone of Android-telefoon. De accu gaat volgens de makers zes uur mee. De Here-oordoppen zijn op Kickstarter te bestellen voor prijzen vanaf 179 dollar (160 euro). De doelstelling van het project om 250.000 dollar op te halen is donderdag al gehaald. 

Nederlanders kunnen de oordoppen echter niet bestellen omdat Here zegt nog te werken aan het verkrijgen van de juiste certificering. Dat moet “in de nabije toekomst” lukken.

bron: nu.nl


https://www.kickstarter.com/projects/dopplerlabs/here-active-listening-change-the-way-you-hear-the/widget/video.html