Nieuwste ontwikkelingen bij stichting Oorfonds Nederland

Het Oorfonds is een jonge fondsenwervende organisatie die wetenschappelijk onderzoek naar ooraandoeningen stimuleert en financiert. Daarnaast geven ze voorlichting en bouwen ze draagvlak om ooraandoeningen te voorkomen. Het Oorfonds streeft naar samenwerking met verschillende partijen binnen de ‘oorwereld’, vanuit de overtuiging dat ze samen meer kunnen bereiken dan alleen. Tijdens de DFNA9-kennisdag aan de TU Eindhoven overhandigde Eddy de Ridder, verantwoordelijk voor fondsenwerving en marketing bij het Oorfonds, een cheque van €15.000. Dit bedrag, afkomstig uit verschillende donaties, zal worden gebruikt voor verder onderzoek naar DFNA9 door audioloog Elke Devocht. Zij werkt samen met het Maastricht UMC+ aan de ontwikkeling van een evenwichtsimplantaat. Een cruciale manier om evenwichtsstoringen te onderzoeken is via oogbewegingen, maar dit proces is momenteel zeer tijdrovend. Maastricht heeft een methode ontwikkeld om dit sneller en efficiënter te doen, wat de zorg voor mensen met evenwichtsproblemen kan versnellen. In dit artikel belicht het Oorfonds drie onderzoeken uit hun campagne ‘Geef ooronderzoek gehoor’. Op korte termijn willen ze een nieuwe campagne starten om de omvang van oorproblemen in Nederland te benadrukken.

 

Het Oorfonds onderhoudt nauwe contacten met alle Nederlandse universiteiten die ooronderzoek uitvoeren en werkt samen met een wetenschappelijke raad die hen adviseert. Samen hebben ze een lijst van onderzoeken opgesteld die ze willen ondersteunen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Regeneratie van het binnenoor
    Het herstellen van haarcellen was lange tijd alleen mogelijk bij vissen en vogels. In 2015 werd echter een stamcel ontdekt die mogelijk haarcellen kan regenereren. Tot nu toe richtte onderzoek zich op foetaal weefsel, maar een recente studie in Utrecht heeft aangetoond dat deze stamcel ook bij volwassen muizen aanwezig blijft. Het onderzoek wordt nu uitgebreid naar menselijk weefsel, en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Utrecht wil dit verder onderzoeken, en hiervoor willen wij graag financiering bieden.
  • Grootschalig data-onderzoek naar de oorzaken van gehoorverlies
    Een toon-audiogram geeft weinig inzicht in wat er precies misgaat in het binnenoor. Om dit beter te begrijpen, is uitgebreide data nodig, zoals audiometrie, elektrofysiologie, genetica en perilymfe-monsters (vocht uit het binnenoor). Door samenwerking op landelijke schaal kan er een waardevolle dataset worden opgebouwd, die mogelijk nieuwe inzichten en behandelingen oplevert. Ook dit project willen wij ondersteunen.
  • Pil tegen tinnitus
    Welke biologische processen liggen ten grondslag aan tinnitus? De onderzoeksgroep in Groningen verwacht aan te tonen dat defecte GABA-inhibitie in de auditieve cortex een belangrijke rol speelt bij tinnitus. Dit zou de weg openen voor een farmaceutische behandeling. Dit veelbelovende onderzoek willen wij ook financieel steunen.

 

Met deze initiatieven hoopt het Oorfonds een belangrijke bijdrage te leveren aan de vooruitgang in de behandeling en preventie van ooraandoeningen. Daarnaast organiseren ze op 3 maart 2025, World Hearing Day, opnieuw een evenement, nadat ze dit jaar voor het eerst een succesvol evenement hebben gehouden om aandacht te vragen voor oorproblematiek en fondsen te werven. Ze streven ernaar dit jaarlijks te herhalen.

 

Word ook donateur!

Meer informatie? Lees het terug in de flyer:

 

VOOR MEER INFO: www.oorfonds.nl