Onbehandeld hoorverlies vermindert kwaliteit van leven


Hoorverlies wordt lang niet altijd behandeld, terwijl er bewijs is dat slechter horen de kwaliteit van leven vermindert. Dat vertelde dokter David Myers tijdens de jaarlijkse conventie van de American Psychological Association.

Uit een onderzoek onder 2.304 mensen met hoorverlies bleek dat mensen die geen hoorapparaat gebruiken 50 procent meer risico hebben op een depressie of somberheid dan mensen die wel een hoorapparaat dragen. Bovendien bleken de gebruikers van een hoorapparaat veel vaker mee te doen aan sociale activiteiten.

Na de eerste tekenen van hoorverlies wachten mensen gemiddeld 6 jaar tot ze hulp zoeken. Volwassenen van 20 tot en met 69 jaar zijn half zo vaak geneigd om een hoorapparaat te dragen als 70-plussers. Ontkenning en ijdelheid spelen een rol. Bovendien zijn veel mensen zich er niet van bewust hoeveel ze missen.

Depressie en angst

“Veel hardhorende mensen strijden in stilte tegen hun onzichtbare moeite met horen”, zegt Myers. “Woede, frustratie, depressie en angst komen allemaal veel voor bij mensen die ontdekken dat ze slecht horen. Mensen ertoe bewegen om de laatste technologie op het gebied van hoorapparaten te gebruiken, kan ze de controle over hun leven teruggeven en ervoor zorgen dat ze emotioneel stabieler worden en zelfs hun cognitieve functioneren verbetert”.

bron: nu.nl
foto: ANP