“Afgelopen week stond in diverse media het onderstaande artikel over Schoonenberg. De eerder geïntroduceerde hoorconsulenten zullen verdwijnen en het werk wordt overgenomen door digitale (thuis) analyses en/of de audiciens in de winkels. Een bezuiniging, maar tevens een manier om de consumenten meer zelf te laten beslissen/voorbereiden. Iets wat goed past in de huidige tijd en bij de (voor)kennis van consumenten. Zelfstandige audiciens zullen zich hier tegenover moeten positioneren met nog betere persoonlijke zorg en kwaliteit. Daarnaast zullen ze ook mee moeten gaan in de (digitale) voorbereidingen en analyses die mogelijk zijn vanuit de verschillende leveranciers.” Dit meldt Optitrade Retailgroep op haar website.
Daarvoor kunt u het beste een afspraak maken met een van onze audiciens”, zegt een medewerker van een vestiging van hoortoestellenketen Schoonenberg in Amsterdam tegen een klant. Zelf is ze ‘hoorconsulent’, ze mag niet alles doen wat een audicien wel mag. Deze week heeft ze te horen gekregen dat haar functie niet lang meer bestaat.
Schoonenberg maakte namelijk bekend dat 20 procent van het personeel moet verdwijnen. Alleen medewerkers die een speciale mbo-opleiding tot audicien hebben gevolgd, mogen blijven. Audiciens mogen, anders dan hoorconsulenten, gedetailleerde gehoortests uitvoeren en klanten advies geven over hoortoestellen. Honderd van de in totaal 490 banen zullen verdwijnen.
Dat heeft alles te maken met de veranderende hoortoestellenmarkt. „Het was een lastige beslissing, maar we moeten efficiënter gaan werken”, zegt Henriette van Swinderen, marketingdirecteur bij Schoonenberg. De hoortoestellenmarkt is de laatste tijd flink in beweging. Aan de ene kant neemt de potentiële afzetmarkt door de vergrijzing toe, anderzijds drukken zorgverzekeraars sinds een aantal jaar de prijzen omdat ze steeds scherper proberen in te kopen.
Bron: Optitrade Retailgroep