Rabobank voorspelt dit jaar groei in iedere regio

Dit jaar groeit de Nederlandse economie in iedere regio, maar de onderlinge verschillen zijn nog groot. Dat meldt de Rabobank in een donderdag gepubliceerd rapport.

Dat alle regio’s nu groei laten zien, is volgens de Rabobank-economen te danken aan de toegenomen uitgaven van consumenten, waardoor de economie niet meer vooral op de export leunt.

“Nu de consument weer meedoet, is groei niet langer voorbehouden aan regio’s die vooral op de export zijn gericht”, concludeert de bank. Voor het eerst sinds het crisisjaar 2008 dragen consumenten weer “substantieel” bij aan de economische groei.

De coöperatieve bank voorspelt een gemiddelde groei van 1,75 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In Gooi- en Vechtstreek is de groei het sterkst (2,3 procent), gevolgd door Groot-Amsterdam (2,1) en IJmond (2,0).

Noorden

In het noorden van Nederland blijft de groei wat achter, in Noord-Friesland komt de stijging van het bbp dit jaar uit op 1,1 procent.

“Gebieden met een groot belang van sectoren waarvan we dit jaar veel verwachten zullen harder groeien”, zegt Rabobank-econoom Rogier Aalders. Hij verwacht dat de zakelijke dienstverlening en ict de economische groei in Amsterdam flink aanjagen.

Het tegenovergestelde is ook het geval. In regio’s waar de zorg een groot aandeel in de economie heeft, remt de economie iets af. Noord-Drenthe is zo’n regio, de Rabobank voorspelt daar in 2015 een groei van 1,3 procent.

bron: nu.nl