Onlangs besteedde het tv-programma Radar aandacht aan gehoorschade. De boodschap: gehoorschade is onherstelbaar en zet je leven op zijn kop. De risico’s zijn vele malen groter dan je vaak denkt.
Een festival met luide muziek, lawaaierige karweitjes met bijvoorbeeld een boormachine of een bladblazer: volgens Radar kunnen ze je gehoor definitief beschadigen. Wekelijks zijn er meerdere jonge festival-, concert- en discotheekbezoekers die naar de huisarts gaan met gehoorklachten. .
Gehoorschade kan van tijdelijke aard zijn, maar bij herhaaldelijke blootstelling aan flinke hoeveelheden decibellen bestaat de kans op permanente schade. We spreken in dat geval van lawaaidoofheid. Deze doofheid ontstaat geleidelijk en kan niet meer ongedaan worden gemaakt. Op latere leeftijd kan het verminderd gehoorvermogen in combinatie met ouderdomsdoofheid een serieuze beperking opleveren.
Naast een verminderd gehoorvermogen, kan de piep in je oren – die je ook hoort bij tijdelijke gehoorbeschadiging – blijvend worden. Dan spreken we van oorsuizen of tinnitus. Niet alleen ouderen, maar ook steeds meer jongeren kunnen deze aandoening oplopen.
Of je van geluid gehoorschade oploopt, hangt niet alleen af van de sterkte, maar ook van de duur. De intensiteit van geluid drukken we uit in decibel, afgekort dB(A). Overbelasting van het gehoor begint bij 80 dB(A) (geluid van een grasmaaier), maar pas als je 5 dagen per week 8 uur aan dit niveau wordt blootgesteld, 83 dB(A) is veilig voor 4 uur achter elkaar.
Van een geluidssterkte van 100 dB(A) (geluid van de metro) kun je na 5 minuten al schade oplopen, bij 110 dB(A) (geluid van een heimachine, rockconcert of krijsende baby) is dat al na 30 seconden het geval, aldus het tv-programma. Er wordt ook gesteld dat je met een uur met een koptelefoon op dezelfde schade kan toebrengen als vier uur een festival bijwonen.
Op de site van RADAR is het fragment terug te kijken.
bron: Radar/Stichting Hoormij