Ratten tonen blijdschap met hun oren’

Als ratten een plezierige ervaring beleven, gaan hun oren wat meer hangen. Ook krijgen hun oorschelpen een rozige kleur. Zo lachen ratten waarschijnlijk met behulp van hun oren.

De wetenschappers onderzochten de uiterlijke kenmerken van blijheid bij ratten door de dieren eerst te kietelen en daarna te bestoken met onplezierige geluiden, melden de Zwitserse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

De reactie van de dieren bij deze positieve en negatieve ervaringen werden nauwkeurig in kaart gebracht. Al snel bleek dat vooral de oren van de dieren veranderingen vertonen, wanneer de dieren zich blij voelen.

De ratten lieten hun oren tijdens het kietelen waarschijnlijk hangen, omdat ze bijzonder ontspannen waren. Volgens de onderzoekers verandert de kleur van hun oren mogelijk door een verbeterde bloedcirculatie als gevolg van het ‘lachen’.

Emoties
Hoofdonderzoeker Luca Menotti hoop dat de bevindingen ervoor zullen zorgen dat mensen de emoties van ratten beter herkennen, zo meldt National Geographic News. Dat zou moeten leiden tot een betere behandeling van de ratten die in gevangenschap leven, bijvoorbeeld in wetenschappelijke laboratoria.

Bij onplezierige ervaringen zoals het luisteren naar vervelende geluiden lijken ratten overigens geen uiterlijke reactie te vertonen.

bron: nu.nl