RTL Nieuws: schade aan gehoor bij peuters door oortjes en koptelefoons

Het is zo makkelijk, een kind met een koptelefoon voor de televisie of achter een tablet zetten. Maar veel ouders realiseren zich niet dat ze de tere kinderoortjes hiermee flink kunnen beschadigen.

Steeds meer jonge kinderen lopen blijvende gehoorschade op omdat het volume veel te hard staat. De Nederlandse Vereniging van kno-artsen slaat nu alarm, want het komt steeds vaker voor dat ze zelfs peuters en kleuters in hun spreekkamer krijgen met gehoorschade waarvan vaststaat dat ze daar hun hele leven last van zullen houden.

Schade merk je pas later

“De oortjes van mobiele telefoons, evenals koptelefoons, waarmee peuters en kleuters door hun ouders bij de tv worden geparkeerd, maken heel wat tere binnenoortjes kapot”, zegt kno-arts Jan van der Borden van het BovenIJ-ziekenhuis in Amsterdam.

“De schade merk je pas veel later”, zegt hij tegen RTL Nieuws. “Je gaat niet alleen veel minder horen, maar het horen wordt ook moeilijker. En dat betekent blijvende schade.”

Kinderen kunnen dit niet weten

Hij vindt dat ouders hun kinderen moeten wijzen op de gevaren: “Kinderen kunnen dat niet weten. Ouders moeten dat wel weten en ze hebben de verantwoordelijkheid om er wat mee te doen. Je moet al vroeg beginnen om je kinderen duidelijk te maken dat hard geluid schadelijk is.”

Van der Borden ziet het niet alleen in zijn praktijk, maar overal om hem heen. “Als ik in de tram zit, tik ik weleens een jongere op zijn been en zeg dan: als ik het kan horen, is het slecht voor je oren. Maar over het algemeen interesseert het ze niks wat ik zeg.”

bron: RTL Nieuws