Schoonmaken van je oren is overbodig en slecht


Voor veel mensen is weinig zo bevredigend als je oor schoonmaken met een wattenstaafje. Helaas: het heeft weinig met schoonmaken van doen. Sterker nog, het is juist slecht voor je oren.

De Amerikaanse Academie voor oor- en keelstudies publiceerde onlangs een vernieuwde richtlijn voor de behandeling van oorsmeer. Daarin zijn alle bevindingen opgenomen die sinds 2008 zijn gedaan op dit gebied.

Overbodige schoonmaakbeurten
De voornaamste? Veel mensen denken nog steeds dat ze oorsmeer voorkomen door hun oren schoon te maken. Met wattenstaafjes, autosleutels, haarspelden, paperclips of andere langwerpige gebruiksvoorwerpen.

Overbodig, want het oorsmeer ís al het schoonmaakmiddel. Viezigheid, stofjes en huidvlokjes blijven aan het kleverige goedje plakken. Kauwen, op andere manieren je kaak bewegen en huidgroei in je gehoorkanaal zorgen ervoor dat de oorsmeer je oor verlaat.

Viezigheid
Maar zo’n ooropening met oorsmeer aan de randen ziet er zo viezig uit, denk je nu misschien. Even met een wattenstaafje erlangs kan toch geen kwaad?

Het probleem is dat je daarmee meer kwaad dan goed doet, zegt Seth Schwartz, de arts die de leiding gaf aan het vernieuwen van de richtlijn. “De oorsmeer wordt alleen maar verder het gehoorkanaal ingeduwd. Alles dat in je oor past, kan je trommelvlies en gehoorgang beschadigen.”


Richtlijn
Mocht je oor nou zo dicht zitten met smeer dat je er echt last van krijgt (gehoorverlies, een piep in je oren, pijn, jeuk, vieze luchtjes), ga dan naar de huisarts. Die kan je oor ‘veilig’ schoonmaken. In alle andere gevallen:

  • Was je oren niet te vaak
  • Stop nooit iets in je oor dat kleiner is dan je elleboog (dus ook geen wattenstaafjes, tandenstokers, etc). Daarmee kun je je gehoor serieus beschadigen.
  • Gebruik ook geen oorkaarsen. De werking daarvan is nooit aangetoond en bij verkeerd gebruik kan het brandwonden veroorzaken.
  • Ga naar de huisarts als je gehoorverlies hebt, een vol oor en/of oorpijn en je niet zeker weet of het door de oorsmeer komt.
  • Zoek zeker medische hulp als je zware oorpijn hebt in combinatie met een loopoor of bloedend oor.

bron: rtl

 

http://www.rtl.nl/system/videoplayer/derden/embed.html#!/uuid=31648f9a-0d23-4dcd-a18c-375cd062ce6e