Sebastiaan (28) heeft altijd een piep in zijn oor

Sebastiaan Quekel, verslaggever bij het AD, lijdt sinds een paar maanden aan tinnitus. Dit is een ernstige vorm van gehoorschade waarbij je constant een geluid waarneemt. In het geval van Sebastiaan is dit een piep.

“Schreeuwend opstaan uit bed en liever niet meer alleen willen zijn. Normaal ben ik niet zo van het delen van privékwesties, maar gezien de ernst van het onderwerp maak ik voor deze keer een uitzondering. Mensen zien het (gelukkig) niet aan de buitenkant, maar sinds enige tijd voer ik iedere dag een gevecht met mezelf om niet stapelgek te worden. Om mezelf niet uit het oog te verliezen.” Aldus Sebastiaan.

Sinds een aantal maanden heeft hij dus last van tinnitus. Een irritante, gekmakende hoge piep die, zoals Quekel zelf zegt, als een bulldozer door het hoofd raast. Dat gebeurt de hele dag door. Waar hij ook is en waar hij ook staat. Niemand kan die piep horen, hij bestaat alleen in zijn hoofd. Veroorzaakt door het langdurig dragen van oortjes en een hoofdtelefoon, waar kno-artsen al langere tijd voor waarschuwen.

“Therapie moet ervoor zorgen dat ik de piep leer te accepteren. In de eerste weken ging dat moeizaam. Ik vond het huiveringwekkend om geluiden te horen die anderen niet horen. Langzaam maar zeker voelde ik mijzelf gek worden. Soms – als ik naar bed of naar het toilet ga – is de piep zo nadrukkelijk aanwezig dat ik heel hard met mijn handen tegen mijn oren druk. ,,Stoppen, alsjeblieft stoppen!”, schreeuwde ik tegen mezelf.”

De kunst om tinnitus te ‘bestrijden’ is om er gewoon niet aan te denken. Hoe hij dat doet, is door gelukkig te zijn. Hij laat de tinnitus zijn leven niet beheersen: hij blijft concerten en feestjes bezoeken, en muziek zal altijd zijn allergrootste passie blijven.

Dit is ook de reden waarom Sebastiaan dit met iedereen wilt delen. Hij wilt een boodschap meegeven aan mensen met gezonde oren: koester die oren alsjeblieft. Veel festivalbezoekers en feestbeesten staan er amper bij stil hoe belangrijk het is om gehoorbescherming te dragen. Om je oren te behoeden voor het gevaar dat geluid heet. Om een leven te leven zonder gehoorverlies, zonder ruis, zonder een immer aanwezige toon die je tot waanzin kan drijven.

Bron:

www.ad.nl