Slechthorenden eindelijk ontspannen naar het theater


Van Boxtel hoorwinkels maakt theaterbezoek door boventiteling toegankelijker voor slechthorenden . Een avondje uit eten, een bezoekje aan de bioscoop of een theatervoorstelling. Voor slechthorenden hebben dergelijke avonden vaak een andere lading, omdat zij niet alles goed kunnen volgen.

Van Boxtel hoorwinkels vindt dat een bezoek aan het theater voor iedereen toegankelijk moet zijn. Daarom heeft het bedrijf samen met Stadsschouwburg Amsterdam, Toneelgroep Amsterdam, het Nationale Toneel en de Koninklijke Schouwburg Den Haag een nieuw en innovatief initiatief in het leven geroepen: boventiteling! De hierboven genoemde partijen hebben de handen ineengeslagen en in het voorjaar van 2016 gaan zij van start met een proef waarbij tijdens verschillende toneelavonden boventiteling te zien is voor slechthorenden.

Er zijn in Nederland 1,5 miljoen slechthorenden waarvoor een avondje theater vaak een uitdaging is. Een internationaal theater- of operastuk wordt wel vaker voorzien van Nederlandse boventiteling, maar voor Nederlandse stukken is dit niet gebruikelijk. Met deze proef komt daar nu verandering in. Er worden tijdens de proef in Stadsschouwburg Amsterdam en de Koninklijke Schouwburg in Den Haag twee voorstellingen van Nederlandse boventitels voorzien: De Revisor (op 10 februari in Amsterdam en op 1 maart in Den Haag) en Het jaar van de kreeft (op 26 april in Amsterdam en op 11 mei in Den Haag).

Merel Laseur, initiatiefneemster van het culturele initiatief boventitels, stelt: “Wij, slechthorenden, zijn in dit land inmiddels met 1.5 miljoen. In horen zijn we niet goed, maar lezen kunnen we als de beste! Daarom zijn onder- en boventitels voor ons een zegen.”

Frans Story, algemeen directeur bij Van Boxtel hoorwinkels: “Als hoor- en oorspecialist zijn wij continu op zoek naar hoe we het leven van slechthorenden comfortabeler kunnen maken. Naast het bieden van hoortoestellen op maat vinden we initiatieven zoals boventiteling belangrijk om te ondersteunen. Hierdoor kunnen slechthorenden die van theater houden dit zonder problemen blijven doen. Van Boxtel hoorwinkels biedt graag iedereen de kans op een ontspannen avondje uit.”

Kaarten winnen

Kaarten winnen voor een voorstelling met boventiteling? Ga hiervoor naar de Van Boxtel hoorwinkels Facebookpagina. Eind januari en begin februari maak je hier kans op kaarten voor één van de voorstellingen.