Slimme stekker voor slechthorenden op Dutch Design Week


Een slimme stekker die van kleur verandert wanneer het water kookt of de taart klaar is: dat is de Flare, ontwikkeld voor slechthorenden en doven.

Designer Edwin de Kuiper en pedagoog Marlike Schobben presenteren hem op de Dutch Design Week (DDW), het grootste designevenement van Noord-Europa. De DDW vindt plaats in Eindhoven van 22 t/m 30 oktober.

“Een waterkoker klikt uit, een magnetron, oven of vaatwasser piept als ze klaar is. Voor mensen die slechthorend zijn, zijn deze geluiden niet of nauwelijks te horen. Voor hen is een ander signaal nodig”, zegt Edwin de Kuiper. De Flare is een verloopje tussen het apparaat en het stopcontact. Is het huishoudelijk apparaat klaar, dan verandert de slimme stekker van kleur.

Mobiele trilunit
Er is ook een mobiele unit van de Flare, die draadloos communiceert met de stekker. Je kunt de unit makkelijk meenemen of bijvoorbeeld op tafel zetten. Hij kleurt op dezelfde wijze mee als de stekker en trilt bovendien als het huishoudelijk apparaat klaar is. Daardoor hoef je niet in de buurt van het apparaat te blijven.

Pedagoog Marlike Schobben werkte zes jaar bij Koninklijke Kentalis, een organisatie voor mensen met een auditieve beperking. Zij kwam met het idee van de Flare en stapte naar Edwin de Kuiper voor ontwerp, techniek en visualisatie. Edwin de Kuiper is industrieel vormgever. Hij realiseert graag praktische, strak vormgegeven, slimme producten die ratio en emotie, en technologie en design bij elkaar brengen.

Kijk voor meer informatie over de Flare op de website van Edwin de Kuiper. Of bezoek dan de Dutch Design Week in Eindhoven.