Speciale beltoon voor slechthorenden een succes

Het missen van een oproep, simpelweg omdat je je telefoon niet hebt gehoord, is voor slechthorenden dagelijkse kost. De oplossing wordt vaak gezocht in het zo hard mogelijk zetten van de beltoon, tot grote ergernis van de omgeving. Niet nodig. Specsavers ontwikkelde in 2018 samen met geluidsstudio Soundcircus een beltoon voor mensen met ouderdomsgehoorverlies. Ruim zes maanden later blijkt dit initiatief een succes en is in een video vastgelegd hoe dit werkt en wat het voor ouderen met gehoorverlies doet.

De ideale beltoon

Wanneer iemand met ouderdomsgehoorverlies een oproep mist, komt dat in de meeste gevallen doordat bepaalde tonen voor hen slecht of niet hoorbaar zijn. Met de juiste combinatie van hoge of juist lage tonen en golflengten is dit probleem eenvoudig te verhelpen.

Michiel Wesselink, audiotechnicus bij Soundcircus: “Samen met een audicien van Specsavers zijn we aan de slag gegaan om een ideale beltoon voor slechthorenden te ontwikkelen, met steeds in het achterhoofd: welke tonen zijn voor mensen met ouderdomsgehoorverlies het best hoorbaar en welke minder? Belangrijk is dat de melodie hoorbaar is tussen 800Hz en 1000Hz, maar ook daarboven en daaronder. Daarbij stuwen we de boven- en ondertonen, voor het geval er specifieke tonen wegvallen per persoon. Ook hebben we ons gericht op een helder geluid dat goed te onderscheiden is van omgevingsgeluiden, wat resulteert in een functioneel maar niet-storend geluid, bestaande uit korte signaaltonen met een variatie in ritme, melodie, frequentie en volume. Zo is een hybride vorm tussen signaal- en muziekgeluid ontstaan.”

De beltoon is ontwikkeld voor mensen met een gehoorverlies vanaf 35 dB. Demelza Rapmund, audicien bij Specsavers: “Dit is de grens waarop het gehoor al wel is verslechterd en men in aanmerking komt voor een hoortoestel, maar men vaak nog niet overgaat tot het gebruik ervan. Om te laten horen hoe een ‘normale’ beltoon klinkt voor mensen met gehoorverlies, hebben we tevens een simulatiebeltoon ontwikkeld. Je hoort hierbij duidelijk dat de hoge tonen als eerst wegvallen. We hopen dat dit zorgt voor een stukje begrip van de omgeving.”

Meer informatie

www.specsavers.nl