In de nieuwe orde die na de corona crisis in onze markt ontstaat is veel ruimte voor hoortoestellen die op afstand via het internet kunnen worden geprogrammeerd, dat is wel duidelijk. Livio hoortoestellen kunt u eenvoudig via het internet programmeren met het effectieve ticketmanagement systeem zonder videoverbinding met uw klant.
Met Starkey’s ‘Hoorzorg waar u ook bent” heeft u de mogelijkheid Livio toestellen op afstand te programmeren. Dat kan al volledig vanaf ZN Categorie 3. U biedt hiermee een eigentijdse service voor uw klanten en het vormt dé toekomstige dienstverlening van audiciens: een mix van gedoseerd persoonlijk contact én service in de Cloud op afstand.
Hoortoestelfabrikanten maken beleidskeuzes in de technische architectuur van Hoorzorg op afstand. En dat kunt u ook doen.
De uitgangspunten van Starkey lichten we voor u toe. Livio hoortoestellen op afstand programmeren kan bij Starkey namelijk op twee manieren: (1) de zogenaamde ‘asynchrone’ methode (niet gelijktijdig in contact met de klant) of (2) een realtime aanpassing met live contact met uw klant.
De Asynchrone strategie heeft veel voordelen, voor uw klant maar óók voor u. Stel uw klant ondervindt een probleem of heeft een aanpaswens in een specifieke situatie waarmee hij te maken heeft. Hij maakt dan via de Thrive app eenvoudig een ‘ticket’ aan, eventueel precies op het moment dat hij in die luistersituatie is. Uw klant hoeft het probleem of zijn wens dus niet te onthouden of te noteren totdat hij bij u met een afspraak terecht kan via een realtime sessie.
U kunt de Thrive App ook gebruiken voor een realtime aanpassing waarbij u uw klant direct kunt helpen. Tijdens de live video sessie worden de actuele toestelinstellingen direct naar uw aanpassoftware gestuurd. De door u gewijzigde instellingen komen vervolgens realtime binnen in de Thrive app en de toestellen van de gebruiker.
Starkey biedt u dus twee mogelijkheden: uw klant maakt contact met u door middel van het aanmaken van een ticket óf u programmeert de toestellen tijdens een realtime videosessie. Dat laatste is sociaal en zeker waardevol bij bepaalde klanten, het nadeel is echter dat u hiervoor altijd samen een afspraak in uw agenda moet plannen. Asynchroon programmeren is efficiënter en zelfs effectiever. Aan u de keuze, waarbij een mix van beiden natuurlijk ook een prima optie is.