De Tyrannosaurus rex ontwikkelde zijn reusachtige lichaam in de loop van de evolutie mogelijk door een bijzonder goed gehoor.
De vroege voorouders van de reusachtige dinosaurus hadden een relatief klein lichaam ter grootte van een paard, maar wel een bijzonder goed gehoor.
Door het vermogen om hun prooien op grote afstand te horen, konden de primitieve Tyrannosaurussen waarschijnlijk steeds meer calorieën tot zich nemen en een groter lichaam ontwikkelen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.
Schedel
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door een 90 miljoen jaar oude schedel van een Tyrannosaurusachtige uit Oezbekistan te bestuderen, genaamd Timurlengia euotica.
De schedel bevat een kanaal in het binnenoor waarmee deze voorouder van de Tyrannosaurus rex geluiden op lage frequenties kon waarnemen. Daardoor kon het dier vermoedelijk zeer goed de geluiden opvangen van prooien die door het struikgewas liepen.
Caloriën
Doordat de dieren zo makkelijk prooien opspoorden, kregen ze steeds meer calorieën binnen. Daardoor konden ze uitgroeien tot reusachtige roofdieren. Uiteindelijk ontstond daardoor de Tyrannosaurus rex, zo vermoeden de onderzoekers.
“Het brein en de oren van Timurlengia zien eruit als miniatuurversies van dezelfde structuren in de schedel van Tyrannosaurus rex“, verklaart hoofdonderzoeker Stephen Brussate op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.
“Het is goed mogelijk dat Tyrannosauriërs door de vroege evolutie van deze eigenschappen de perfecte uitrusting hadden om de top van de voedselketen te bereiken toen de mogelijkheid zich voordeed.”
Door: NU.nl