Terugblik: Optitrade Audiologie Marathon

Vorige week maandag vond de achtste editie van de Optitrade Audiologie Marathon plaats in Congresgebouw 1931 te Den Bosch. De bedrijvige dag werd geopend door Pim Föster, Commercieel Manager, en Silvia Boender, Productspecialist Audiologie, met een praatje over welke ontwikkelingen we mogelijk kunnen verwachten in de audiologie. Het thema was niet voor niets ‘Zo klinkt de toekomst’.

De eerst gastspreker was Joost Schravendeel, een ondernemer die in 2012 de eerste vergelijkingssite voor hoortoestellen en audiciens heeft opgericht. In 2014 droeg hij ook bij aan het oprichten van Oogvoororen.nl, om het kopen van een hoortoestel makkelijker en transparanter te maken. Hij ziet de toekomst van de audiologie online. Door bijvoorbeeld het gebruik van een digitale agenda kun je makkelijker je afspraken verspreiden en hierdoor efficiënter werken. Ook in het contact met klanten kan een website een uitkomst zijn; veel consumenten lossen problemen het liefst zelf op en online kan dat mogelijk gemaakt worden.

Vervolgens kwam Miriam de Bruin, Algemeen Manager bij Hubo, spreken. Hubo mag dan een keten zijn, er wordt veel ingezet op lokaal ondernemerschap. Daar zit ook het raakvlak van een bouwmarkt en audiciens: lokale helden. Er is veel concurrentie van grote ketens, maar je kunt je van hen onderscheiden door persoonlijke binding.
Als laatste spreker verscheen Richard van Hooijdonk, trendwatcher en futurist. Hij was er om de technologische vooruitgang in de hoorzorg en de zorg in het algemeen te bespreken. Veel hoortoestellen hebben bijvoorbeeld al valdetectie, maar dat zal overgaan in valpreventie. Volgens Richard moeten we het onbekende omarmen.

Na een heerlijke lunch waren er verschillende workshops van merken te volgen, en hierna liep de Marathon alweer ten einde met een afsluitende paneldiscussie. Dennis Havermans, Roland Zweers, Bas Wilbers en Carmen de Jonge gingen onder leiding van Pim Föster met elkaar in gesprek over – hoe kan het ook anders – de toekomst van de hoorzorg. Verschillende onderwerpen kwamen voorbij, waaronder contracten met zorgverzekeraars en het personeelstekort. Dat zijn lastige kwesties, maar er werd geëindigd op de hoopvolle noot dat hoorzorg de laatste tijd steeds meer onder de aandacht komt, en we er met zijn allen druk mee bezig zijn om dat nog verder uit te breiden. Al met al was het een geslaagde dag.