Vakgenoten in gesprek: hoe groot is het probleem eigenlijk?

Earline magazine had afgelopen editie de allereerste ‘Vakgenoten in gesprek’. Uw collega’s in de branche aan het woord, alsof u zelf aan tafel zat. Dit keer werd tinnitus besproken. Iedereen die tinnitus heeft, heeft daar last van. Maar hoe groot is het probleem eigenlijk? Wat vindt u? Mail ons en geef uw mening! 

Karel: Toen ik de boodschap kreeg ‘u heeft tinnitus’ was het eerste wat ik deed: ‘Google’. Op internet vind je ongelooflijk veel irrelevante informatie. Stichting Hoormij probeert alle relevante informatie te bundelen, heeft onlangs video’s online gezet en introduceert een informatietool gekoppeld aan een landelijke database. We zijn continu bezig om tinnitus op een laagdrempelige manier onder de aandacht te krijgen, maar daar is subsidie voor nodig. En richtlijnen van KNO-artsen. Daar staat helder in beschreven wanneer het handig is om mensen door te verwijzen en wanneer niet.

Dyon: Tinnitus is complex, soms hebben cliënten al een lang traject doorlopen en belanden in een vicieuze cirkel met meer problemen, zoals stresssituatie thuis, baanverlies en onbegrip van de omgeving. Het is belangrijk om via een multidisciplinaire aanpak de behandelingsvorm te bepalen. Samenwerking tussen alle partijen is van essentieel belang. Waar een audicien een hoortoestel met tinnitusmaskeerder aanpast, adviseer ik als audioloog misschien wel eerst even een cognitief gedragsmatige benadering om dan pas later zo’n maskeerder te proberen.

Meer informatie

Benieuwd naar de rest van het gesprek? Lees het in ons magazine, pagina 6, 7 en 8.