Vijf keer minder kans op tijdelijk gehoorverlies door gebruik oordoppen

Het risico op gehoorschade na een muziekfestival kan worden verminderd door het dragen van gehoorbescherming. Tijdelijk gehoorverlies komt vijf keer zo vaak voor bij mensen die geen oordoppen dragen bij festivals. Dat concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht.

De studie is het grootste en eerste goed gecontroleerde onderzoek naar gehoorbescherming bij bezoekers van een openlucht muziekfestival. In de groep zonder oordoppen werd meer tijdelijk gehoorverlies waargenomen: een verslechtering van het gehoor werd gemeten bij 42 procent van de mensen zonder oordoppen en bij slechts 8 procent van de mensen met oordoppen.

Dit betekent dat de kans op tijdelijk gehoorverlies direct na het festival 5,3 keer zo hoog was bij mensen die geen oordoppen droegen. Ook hadden proefpersonen zonder oordoppen vaker last van oorsuizen (tinnitus): 38 procent ten opzichte van 12 procent.

Preventie

Met deze studie laten de onderzoekers zien dat preventie van gehoorschade door gebruik van oordoppen tijdens festivalbezoek effectief kan zijn. “Met deze studie dragen we bij aan het oplossen van een maatschappelijk relevant medisch probleem”, aldus hoofdonderzoeker Wilko Grolman van het UMC Utrecht.

“Momenteel gebruiken helaas nog weinig festivalgangers oordoppen. Met deze nieuwe kennis kunnen we hen beter motiveren om oordoppen te gebruiken en kunnen we op deze manier gehoorschade voorkomen.”

In de studie werd de effectiviteit van het dragen van oordoppen (de MTV Soundkeepr) onderzocht. Dit type oordoppen beschermt het gehoor door het geluid met 18 decibel te dempen. De helft van de proefpersonen werd gevraagd tijdens het festival oordoppen te dragen, terwijl de andere helft geen oordoppen droeg.

bron: gezondheidsnet