Wat zouden we het toch graag willen… vrije keuze voor iedereen. De juiste zorg voor de juiste persoon. Past ruim binnen het overheidsbeleid van passende zorg, me dunkt.
Tegelijkertijd moeten we er ook voor zorgen dat de juiste hoorzorg in voldoende mate beschikbaar is, tegen voldoende kwaliteit toegankelijk en tegen – voor iedereen – acceptabele prijzen. Dit is immers belangrijk zodat er op elk gewenst moment hoorzorg geleverd en ontvangen kan worden. Als het even kan, goede hoorzorg met de service die ervoor nodig is. Niet alleen nu, maar bovenal ook in de toekomst!
Wat is passende zorg dan volgens het Zorginstituut? Passende zorg moet ervoor zorgen dat iedereen de zorg kan blijven krijgen die nodig is. Met passende zorg verbeteren de verschillende instanties de zorg die wordt aangeboden en betaald. Dit gebeurt vanuit de vier principes van passende zorg: passende zorg is zorg die werkt tegen een redelijke prijs. Passende zorg wordt, waar mogelijk, dicht bij de patiënt georganiseerd. Bij passende zorg beslissen patiënten samen met hun arts over wat voor hen de best mogelijke behandeling is. En passende zorg gaat niet alleen over ziekte, maar ook over gezondheid en de aandacht voor wat iemand wel kan.
Om hier verder in te duiken, moeten we eerst met elkaar afspreken wat ‘passende hoorzorg’ dan precies is natuurlijk. Is het zorg of is het gewoon een winkel waar je hoorgoed kunt kopen, in plaats van witgoed? In een witgoedwinkel kun je elk gewenst product kiezen gelang wens, smaak en doel, nietwaar?
Ander voorbeeld: de optiek. Optiekwinkels hebben een breed aanbod van merken of replica’s met hoge en lage prijzen. Aanvullend verzekerd? Mooi, dan krijg je een bijdrage van de verzekeraar om minimaal de goedkoopste bril te kunnen aanschaffen. Wil je meer of bovenal anders (eigenlijk dus passender voor persoonlijke wensen), dan betaal je bij. Geen negatieve pers over commerciële druk om richting een duurder segment te pushen; dit is gewoon een van de keuzemogelijkheden. Heel logisch en uitlegbaar.
Er is dan namelijk geen buitencategorie of topsegment, maar gewoon een scala aan producten die in meerdere of mindere mate passen bij je persoonlijke wensen. Heb je service nodig rondom je aanschaf, dan kun je daarop rekenen. Zit er iets scheef of gaat er iets stuk na een tijdje, dan betaal je dat gewoon zelf. We zien dit ook bij orthodontie of tandheelkunde.
Waarom hebben we hier met hoorzorg dan zo’n ander gevoel bij, schieten we vaker in de verdediging dan dat we ons gesteund voelen het juiste te doen? Alle adviezen en aanmetingen worden immers gedaan door goed geschoolde en gecertificeerde professionals. We staan onder strikte controle van de StAr-richtlijnen en handelen binnen het hoorprotocol. Daarnaast, we voldoen zeker aan de genoemde vier principes van passende zorg. Waar twijfelt men dan aan zou je zeggen?
Immers, van alles wat we doen moet met name de eindgebruiker beter worden. ‘Patients first’ geldt zeker niet alleen voor de farmaceutische industrie. Natuurlijk zien we ook het preferentiebeleid van zorgverzekeraars op onder andere medicatie. En, even realistisch gezien, goed financieel inkoopbeleid met een zekere sturing op zorggebruik is nodig.
Ook u en ik zijn immers verzekerden. Hard nodig, want zorguitgaven stijgen al jaren en we hebben te maken met steeds meer mensen die meer (en gedurende langere tijd in hun leven) intensieve zorg gebruiken. Daar waar de jongere generatie dit bij lange na niet kan opvangen door bijvoorbeeld belasting te betalen.
Gevolg: minder geld, meer zorg, dus de premie stijgt meer dan evenredig mee. Niet prettig als consument, zeker indien je dan voor een stijgende premie ook nog eens niet ontvangt aan zorg wat je eigenlijk verwacht. Of hoopt. Of echt nodig hebt. Wie zal het zeggen.
Hoe dan ook, we zullen andere keuzes moeten maken als we de hoorzorg duurzaam beschikbaar, toegankelijk en betaalbaar willen houden. Hoe mooi zou het zijn, als we het vertrouwen blijven ontvangen dat we verdienen, de branche hierdoor op waarde geschat wordt en de vrije keuze voor het hoortoestel niet meer dan logisch zou zijn. Iedereen blij. En, als mooie extra, zoveel duidelijker en transparanter. Dit willen we allemaal toch? Dat zou pas echt passend zijn…
Patricia de Jong is head of contracting & regulatory bij Beter Horen en bestuurslid dKA
Tags: Doorgeefcolumn