Waarschuwingsbordjes slechthorende verkeersdeelnemers in theorieboek rijbewijs

Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) heeft het ‘Limited Hearing Bordje’ (geel met een oor met een kruis) en het SH-bordje (zwart-wit met SH) opgenomen in het theorieboek verkeersregels rijvaardigheidsbewijs.

De bordjes kunnen op een fiets, scooter, rugzak etc. worden bevestigd en geven aan dat de verkeersdeelnemer slechthorend is. De automobilist kan er daardoor rekening mee houden dat de verkeersdeelnemer de auto niet hoort aankomen en mogelijk niet reageert op bijvoorbeeld toeteren. Nu de informatie over het bordje is opgenomen in het theorieboek, kunnen er ook vragen over worden gesteld in de examens.


Het CBR liet begin dit jaar weten: “Eén van de nieuwe vragen heeft als onderwerp herkenningstekens van slechthorende bestuurders. In de theorie-examens voor de categorieën bromfiets, personenauto en motorfiets zal in de afbeeldingen van de nieuwe opgaven zowel het SH bordje als het Limited Hearing Bordje worden opgenomen.”

Stichting Hoormij, waar beide waarschuwingsbordjes verkrijgbaar zijn, vindt het goede zaak dat er in het theorieboek nu aandacht is voor deze bordjes. Ook World Wide Visible, de ontwikkelaar van de Limited Hearing-bordjes, is enthousiast. Hoe meer automobilisten de bordjes herkennen en de betekenis ervan weten, hoe beter.

bron: Stichting Hoormij